08.02.2010

8. únor 2010

Celostátní deníky se na svých kulturních stranách věnují jednomu společnému tématu, a tím je nominační večer Českého lva.

Verdiho operu Simon Boccanegra v těchto dnech zpívá v newyorské Metropolitní opeře Plácido Domino a tento titul nechyběl v nabídce sobotních přímých přenosů do světových kin,informuje Mladá fronta Dnes. Legendární tenorista kdysi začínal jako barytonista a na svých výškách musel tvrdě pracovat. Jak píše Věra Drápelová, při současném symbolickém návratu do nižších poloh ovšem paradoxně nezapřel, že celý život zpíval tenorové role a že typicky barytonový zvuk mu není vlastní. Na druhé misce vah je jeho schopnost pevně zazpívat všechny noty, charizma a úctyhodná fyzická i psychická kondice. "Připočteme-li jako vždy vynikající orchestr, řízený tentokrát uměleckým šéfem Metropolitní opery Jamesem Levinem, byla to příležitost patřičně si užít méně známou Verdiho operu, neprávem žijící ve stínu "kasaštyků", jako je Aida nebo Rigoletto," uzavírá Mladá fronta Dnes a uděluje 80 procent.

Novou desku Ringa Starra Y Not hodnotí hned dva deníky. Jaroslav Špulák v Lidových novinách míní, že CD postrádá takzvanou vatu. Možná prý proto, že poprvé Starr své album produkoval, a třeba proto, že se vnitřně zklidnil, protože po čtyřicetiletém hledání našel víru v boha. Není to na albu nijak demonstrativní, ale tohle poznání zpravidla jedince formuje v přístupu k životu a práci. Podle Lidových novin jsou písničky na desce veskrze příjemné a evokují náladu hudebně revolučních 60. let minulého století.

Podle Hospodářských novin nikde v albu není skryta ani kapka zašifrovaných vzkazů, jinotajů nebo předstírání, jen srdečné a přátelské vyprávění. Tempa jsou střední. Struktura skladeb ze všeho nejvíc připomíná rozvinutý napůl popový, napůl rockový styl Beatles.

Lidové noviny zaměřily svou pozornost na představení Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Ideální manžel. Režisér Janusz Klimsza ve Vostrého radikální úpravě hry, spočívající ve zrubání dlouhé expozice i zhruba poloviny vedlejších postav, naplno rozezněl ostré společensko-kritické téma. "K mému překvapení se Wilde stal v Ostravě mým současníkem, břitkým komentátorem naší parlamentní (pseudo)demokracie," komentuje Vladimír Just. Kritik sice nepochopil stylově neurčitý výběr hudby, ale klady ostravského nastudování vysoce převyšují eventuální problémy a je zážitek podívat se na Prahu ostravskýma očima.

Hospodářské noviny přinášejí obsáhlý rozhovor s básníkem Pavlem Šrutem. Zanedlouho oslaví sedmdesátiny a teď vydal výbor milostné poezie nazvaný Nejkrásnější bývají na útěku. V posledním oddíle knihy jsou dosud nepublikované básně.

Recenzi filmu Zasaženi bleskem, který včera uvedla Česká televize na prvním programu, otiskuje Právo. Snímek vypráví o stárnoucí učitelce Janě v podání Kamily Magálová, jíž mamografické vyšetření odhalí nádor. Rozrušená žena pak uvěří v uzdravující účinek "přikládání rukou", jak jí to nabídne zvláštní mladík Pavel Liška. "Tíha celého vyprávění spočívá na Kamile Magálové, jež své hrdince vtiskla mimořádnou uvěřitelnost. Vedle Magálové, strhující svou bezprostředností, bledne i jinak působivý Liška," píše redaktor Jan Jaroš.

autor: mvo
Spustit audio