08. 01. 2008

8. leden 2008

Hospodářské noviny píší o zítřejším pěveckém recitálu itala Feruccia Furlanetta. Petr Veber v článku uvádí, že tento basista na své vystoupení ve Smetanově síni přichystal Mozartovy a Verdiho árie a dále také ruský repertoár.

Na téže straně Hospodářských novin najdeme recenzi knihy francouzského sociologa Gillese Lipovetského Paradoxní štěstí. Její podtitul Esej o hyperkonzumní společnosti vypovídá o obsahu, přestože podle kritika Petra Fischera nejde o esej. Lipovetský totiž nehledá žádný nový přístup, nepokouší se o nic nového, jen shrnuje projevy současných společností. Autor je velmi dobře srozumitelný, ale málo vyhraněný, podle Fischera sklouzává k povrchnosti až banálnosti. Kniha vyznívá tak, že nemáme jinou možnost než vytrvat u nákupních pásů a při výrobě a uspokojování individuálních slastí sledovat lepší tvář, kterou hyperkonzumenti navzájem vytvářejí.

Právo a Mladá fronta Dnes upozorňují na chystaný český film Anglické jahody. Snímek, jehož děj se odehrává jednadvacátého srpna 1968, bude režírovat Vladimír Drha. Vedlejší role ztvární například Filip Rajmont, Jana Brejchová a Pavla Tomicová, casting hlavních představitelů probíhal včera.

Mladá fronta Dnes informuje o nové desce Jaromíra Nohavici, která bude sestavena z písní nahraných během jeho lednových koncertů v Ostravě. Chystané album, které vyjde začátkem března, ponese název Ikarus.

Titulek "České knížky jsou ukecané" uvozuje rozhovor Alice Horáčkové se spisovatelem Jaroslavem Rudišem, který otiskuje Mladá fronta Dnes. Při příležitosti vydání své nové knihy Potichu odpovídá Rudiš na dotazy týkající se jejího obsahu - má-li raději hluk, či ticho, proč je Praha zatuchlá a jak zahraniční ženy vidí české muže.

V Mladé frontě Dnes hodnotí Martina Buláková výstavu Resetting/Nové cesty věčnosti, která je k vidění v Městské knihovně v Praze. Souborné expozici současné české figurativní malby uděluje sedmdesát procent, píše například, že trpělivému divákovi mohou na první pohled banální náměty odhalit spoustu jinotajů.

Lidové noviny otiskují rozhovor Ondřeje Horáka s prozaikem Emilem Haklem. Ten vydává novou knihu Let čarodějnice, o jejímž ději hovoří, dále pak zmiňuje práci na filmu režiséra Vladimíra Michálka, který byl natočen na motivy Haklovy knihy O rodičích a dětech.

Marta Švagrová připravila pro Lidové noviny článek o knize Jana Jungmanna Smíchov - Město za Újezdskou branou. Dílo připomíná dávno zapomenuté pohledy na někdejší tržiště, přepychové vily, charakteristické usedlosti a také třeba situaci kolem Anděla, která se změnila k nepoznání.

Ve čtvrtek začíná čtrnáctý ročník putovní filmové přehlídky Projekt 100. Tuto informaci přinášejí Lidové noviny. Od desátého ledna bude přehlídka putovat po stovce českých a moravských kin, nabídne deset celovečerních a dva krátké snímky.

O sobotním koncertu zpěvaček Ivy Bittové a Idy Kelarové informuje dnešní Právo. Vladimír Říha uvádí, že koncert s charitativním účelem se určitě líbl a končil ovacemi vestoje.

autor: Martin Luhan
Spustit audio