07. 12. 2009

7. prosinec 2009

Ranní přehled kulturních stran tisku zahájíme v Hospodářských novinách. Petr Veber píše o reciátlu mezzosopranistky Denyce Gravesové, která ve čtvrtek vystoupila ve Státní opeře Praha. Publikum afroamerickou pěvkyni přijalo vstřícně, ale podle kritika nedosáhl její projev jiskry, která by dokázala vyvolat jedinečný zážitek.

Irena Zemanová se věnuje obří výstavě mistrů renesance, která je k vidění v pařížském Louvru. Hlavním lákadlem nejprestižnější galerie světa je dílo Tizianovo, vystavena jsou dále také plátna Tintoretta a Veroneseho.

V Hospodářských novinách se dočteme ještě o obrazovém románu Gemma Boveryová, který anglická karikaturistka Posy Simmondsová vydala v roce 1999 a který právě vychází v českém překladu. Podle recenzenta Petra Matouška Simmondsová kvalitně a bez ztráty poetiky aktualizovala původní Flaubertovo dílo, navíc v jeho pointě složila poklonu magii literatury, která mívá sklony být před životem napřed a vtipně ho režírovat.

Zítra se bude v Londýně dražit ojedinělá miniatura z patnáctého století zachycující dolování stříbra v Kutné Hoře. Už na své titulní straně o tom informují Lidové noviny. Do svých sbírek se ji pokusí získat Galerie Středočeského kraje, cena se odhaduje na dvěstě až třista tisíc liber.

Lidové noviny dále píší o nově vydávaném kompletu čtyř DVD s restaurovanými filmy režiséra Jana Špáty.

Na straně věnované Hudbě - tedy v tradiční rubrice Hudební pondělí - dostávají v Lidových novinách prostor nové desky elegantního popu s jazzovými kořeny. Kritik Ondřej Konrád je zaražen tím, že může mít tak inteligentní tvorba tak obrovský úspěch, má tím na mysli vysoká místa v žebříčcích prodejnosti u alba Norah Jones "The Fall" i Johna Mayera "Battle Studies".

Jana Kačurová se pak na této specializované straně Lidových novin rozepisuje o skončeném českém turné Američana Andy Bothwella zvaného Astronautalis.

Pražské Centrum současného umění DOX dává ve svých výstavních sálech prostor fenoménu Hotelu Chelsea, tedy legendárnímu newyorskému místu, které se počástkem šedesátých let minulého století stalo symbolem tvůrčího životního stylu a pro mainstreamovou kulturu příkladem způsobu alternativního života. O expozicích píše Kateřina Farná v Právu.

Šárka Hellerová připravila pro Právo rozhovor s britskou zpěvačkou Littou Ford u příležitosti vydání jejího nnového alba Wicked Wonderland.

Rozhovor o lyrikálu Kudykam a o jeho chystaných reprízách poskytl Mladé frontě Dnes autor Michal Horáček.

Mirka Spáčilová na kulturní straně Mladé fronty Dnes představuje nově vycházející encyklopedii českých seriálů.

Amerikanistka Hana Ulmanová se věnuje knize britské autorky Fay Weldonové Lázeňský dekameron. A Klára Kubíčková ještě na téže straně hodnotí výstavu finalistů ceny NG333, kterou nabízí Národní galerie v Praze. My se této ceně budeme věnovat v Mozaice po osmé hodině.

autor: Martin Luhan
Spustit audio