06. 05. 2009

6. květen 2009

Estonský dirigent Neeme Järvi nebude řídit Symfonický orchestr Českého rozhlasu v zahajovacím koncertě letošního Pražského jara. S programem festivalu seznamuje čtenáře kulturní strana Lidových novin. Jak krátce informuje také Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny, nadcházející 64. ročník přehlídky začne 12. května a nabídne přes padesát koncertů a osm divadelních představení. Specielně upozorňuje Marta Švagrová v Lidových novinách na vystoupení peruánského tenoristy Juana Flóreze, pěvecké recitály Susan Grahamové a Martiny Jankové a také houslové koncerty Anne-Sophie Mutterové či Leonidase Kavakose.

"Staré ledárny v Braníku ožijí divadlem a hudbou", nadepisuje svůj článek v Lidových novinách Jana Machalická. Site-specific projekt Deus ex machina, který chce veřejnost upozornit na zanedbaný stav kulturní památky, se chystá na nedělní večer.

Helena Havlíková píše v kulturní rubrice téhož listu o nastudování Janáčkovy Věci Makropulos v Pařížské národní opeře. Inscenací tam pokračuje "česká sezóna", která již francouzskému publiku představila Prodanou nevěstu a Lišku Bystroušku. Podle kritičky je hlavní devízou Věci Makropulos excelentní obsazení hlavních rolí - Angela Denokeová a Charles Workman patří k současné světové špičce. Dirigent Tomáš Hanus jejich potenciál využívá naplno, chyběl jen kontrast hektického spádu a stupňované naléhavosti. Zato v práci režiséra Krzysztofa Warlikowského nachází Havlíková mezery, omezil se totiž na šokující velkorysé scénické řešení na úkor propracované charakteristiky postav. Celkově hodnotí recenzentka operu Věc Makropulos čtyřmi z pěti možných hvězdiček.

O novém albu písničkářeské ikony Bonnie "Prince" Billyho nazvaném Beware píše v Lidových novinách Jakub Pech. Folkař na něm namíchal western se saxofonem a vysloužil si za desku ocenění čtyřmi recenzentskými hvězdičkami.

Písničkářský žánr je zastoupen také na kulturní straně Hospodářských novin. Petr Vizina píše o nové desce Neila Younga, jejíž jméno zní Fork on the Road. Náladu tohoto alba charakterizuje kritik jako rozjímání málomluvného farmáře po práci.

V rámci projektu Cirkus totality vychází kniha mapující čtyřicet let komunismu s názvem Věčné časy. Publikaci představuje v Hospodářských novinách Magdalena Čechlovská. Svými esejemi do ní přispěli Jiřina Šiklová, Jan Ruml, Karel Hvížďala a Martin C. Putna, Václav Havel pak poskytl své archivní dopisy adresované režiséru Alfrédu Radokovi.

K pražskému vystoupení ruského básníka Jevgenije Jevtušenka se rozhovorem vrací v Právu František Cinger. Spisovtel hovoří například o filmu Kolja, který jej velmi zaujal a zajímá také jeho americké studenty, vyjadřuje se i k popularizaci kultury. Doslova říká, že duchovní mcdonaldizace kultury už proběhla.

Do českých kin přichází klenot z kazašské stepi, film Tulpan, hlásá podtitul článku Zbyňka Vlasáka v Právu. Kritik souhlaí s názory festivalových návštěvníků i svých amerických kolegů, jejichž nadšení tento snímek sklízí. Filmu, který označuje za oázu jednoduchosti a přímosti, o nešťastné lásce kazašského mladíka k dívce Tulpan nechybí ani vtip.

Mirka Spáčilová upzorňuje v Mladé frontě Dnes na dokumentární rekonstrukci procesu s Miladou Horákovou nazvanou Proces H. Od 11. května ji v deseti dílech uvede pražské Ponrepo a Česká televize ji pak odvysílá od 31. května.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.