02. 03. 2009

2. březen 2009

Hospodářské noviny se podrobně věnují nejnovější premiéře Státní opery Praha. V mezinárodní koprodukci zde uvedli Smrt v Benátkách, poslední dílo britského skladatele Benjamina Brittena. Kritik Petr Fischer inscenaci ve své recenzi předem označuje za vrchol sezony, píše, že publikum nadchla. Představení zprostředkovává divákům pochopení toho, že "krása je jediným projevem ducha, jehož se můžeme přímo doknout". Článek je doplněn rozhovorem Petra Vebera s představitelem role požitkářského pokušitele Petrem Savidgem. Věra Drápelová hodnotí Smrt v Benátkách v Mladé frontě Dnes. Nastudování v režiii Yoshi Oidy řízené dirigentem Hilary Griffithsem udílí osmdesát procent. Svůj článek nadepisuje titulkem "Rarita se povedla. Státní operu však nespasí".

Titulní stránky Mladé fronty Dnes a Práva přinášejí fotografie nově objeveného autoportrétu Leonarda da Vinci. Nákres zobrazuje mladého muže s dlouhými vlasy a jemným knírem. Géniova tvář byla dosud známa jen autoportrétu z doby jeho stáří.

Irena Hejdová píše na kulturní straně Hospodářských novin o filmu Lindy Jablonské Vítejte v KLDR. Snímek je výrazně omezen uzavřeností navštívené země, podle recenzentky autorka vytvořila především dokument o cestě českých turistů spíše než o cíli cesty.

Velký prostor v kulturních rubrikách dnešních vydání novin je věnován dvěma právě vydávaným hudebním albům - No Line On The Horizon od U2 a Twilight of Jesters od českých Monkey Business. Jana Kačurová hodnotí desku No Line On The Horizon třemi z pěti možných hvězdiček. Album přináší řadu líbivých písniček a jen minimum experimentů. Jana Záhorková v Mladé frontě Dnes píše především o krátkém koncertu irské skupiny na střeše londýnské budovy BBC. U2 zde zahráli dva starší hity a představili také dvě nové písně z nové desky.

Nové nahrávce skupiny Monkey Business se věnují především Hospodářské noviny na showbusinessové straně, krátce i Lidové noviny.

V tomto deníku najdeme také článek Jana Nejedlého, který hodnotí tři knihy kresleného humoru, které se právě v současnosti sešly na pultech knihkupectví. Dílo A tomu se mám smát Higleikura Dagssona si vysloužil plný počet pěti hvězdiček a soubory komixů Maxe Cannona Red Meat a Andy Reilyho Králíčkovy sebevraždy byly oceněno čtyřmi hvězdičkami.

Lidové noviny také informují o výsledcích francouzských filmových cen César. Nejlepším francouzským filmem bylo vyhlášeno drama z pařížského prostředí výtvarného umění Seraphine.

Josef Mlejnek v Mladé frontě Dnes hodnotí šedesáti procenty inscenaci Lvíče v Divadle Komedie. Jde o divadelní adaptaci románu Josefa Škvoreckého, režisérkou je Viktorie Čermáková.

autor: Martin Luhan
Spustit audio