01. 10. 2010

1. říjen 2010

Muchova Slovanská epopej se rozhodnutím znojemského soudu musí přestěhovat z Moravského Krumlova do Prahy. Krumlov se proti tomuto výroku soudu může odvolat, ale přesto musí dílo vydat, a to do tří dnů. Vzhledem k tomu, že ani Galerie hlavního města Prahy nebyla ovšem na takové rozhodnutí připravena, mohlo by se s převozem obrazů do metropole asi do čtrnácti dnů. Vystaveny budou v Národní galerii ve Veletržním paláci. Zprávu přinášejí Lidové noviny na své kulturní straně, Mladá fronta Dnes v pražské příloze a Právo na zpravodajské straně.

"Sex, pop, šílenství a smrt", "Dekadentní hody", "Zvrhlá výstava, která je však nejlepší za posledních pár let", "Mrtvola na obraze není reálná" - to všechno jsou titulky, které daly dnešní noviny článkům o včera zahájené výstavě v Galerii Rudolfinum nazvané "Decadence Now! Za hranicí krajnosti". Nedivte se tedy, pokud v kulturních rubrikách tisku narazíte na fotografie nahých lidí s nákupními taškami přes hlavu, nebo na obraz rozpáraného Adolfa Hitlera, z nějž si autor Boaz Arad vytvořil předložku. Podle Magdaleny Čechlovské, jejíž recenzi otiskují Hospodářské noviny, je silou i slabostí výstavy velká koncentrace extrémních děl. "Aby je člověk mohl přijmout a zpracovat je, měl by se vědomě stát na okamžik jejich obětí. Nápor další a další extrémnosti však nutně vyvolá obrannou, pro umění tu nejhorší reakci: odstup." Klára Kubíčková v Mladé frontě Dnes udílí Dekadenci Now! plných sto hodnotících procent. Zdůrazňuje i to, že jsou vystavena díla, která do Českých zemí za posledních minimálně deset let nikdo nedostal a zase jen tak nedostane. Pro výtvarnickou stránku Lidových novin připravil Ivan Adamovič rozhovor s kurátorem výstavy Ottou M. Urbanem. O dalších dekadentních výstavách probíhajících v DOXu, v Domě umění města Brna nebo v Plzni pak informuje vedlejší článek na téže straně.

Kulturní stránky deníků připomínají herce Tonyho Curtise, který ve věku pětaosmdesáti let zemřel ve středu v Nevadě. Jeho nejslavnější rolí byl Joe alias Josefína z hudební komedie Někdo to rád horké z roku 1959. Curtisovu kariéru, která čítala na 120 filmů, připomínají Hospodářské noviny, Mladá fronta Dnes a Právo.

V tisku najdeme dále zmínky o udělení Hudebních festivalových cen. Právo přináší přehled oceněných muzikantů, nejúspěšnější byla skupina Divokej Bill, mezi festivaly vyhrál Rock for People.

Táž strana Práva také informuje o včerejším zahájení Mezinárodního filmového festivalu Písek 2010.

A další článek kulturní rubriky Práva je věnován hostování Velkého dramatického divadla Georgije Alexandroviče Tovstonogova z Petrohradu. Ve Stavovském divadle uvede dramatizaci Dostojevského povídky Strýčkův sen a Vládu tmy Lva Nikolajeviče Tolstého.

Lidové noviny otiskují recenzi projektu Divadla Letí Nebe nepřijímá. V Mozaice o něm budeme mluvit po půl deváté.

autor: Martin Luhan
Spustit audio