01. 09. 2008

1. září 2008

Hlavní české deníky informují na svých kulturních stranách o průběhu filmového fesivalu v Benátkách. Otto Bohuš v Hospodářských novinách podává krátkou charakteristiku přehlídky - počet uváděných filmů nepřesahuje sedmdesátku, ale padesát z nich je uváděno ve světové premiéře. Dále píše Bohuš o některých snímcích zařazených do hlavní soutěže, především chválí dílo japonského režiséra Takeshiho Kitana nazvané Achilles a želva. V článku se také zmiňuje o české účasti - konkurenti Venkovského učitele režiséra Bohdana Slámy v festivalové sekci Venice Days prý příliš nezaujali. Irena Zemanová píše v Hospodářských novinách na stránce nazvané Showbiz o dnešním programu Benátského festivalu: Natalie Portmanová představí svůj režijní debut Eve.

O filmové přehlídce, která se v prestiži řadí hned za festival v Cannes, píše také Eva Zaoralová v Mladé frontě Dnes. K svému článku připojila také několik zpráviček ze zákulisního dění. Michal Procházka v Právu charakterizuje nejvýraznější téma pětašedesátého ročníku festivalu v Benátkách - je jím nelehké setkávání západního a východního světa.

Zatímco Benátská přehlídka je teprve v polovině, festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest již skončil. Jeho vítěze - paraguayský snímek Slyším tvůj křik - představují všechny sledované listy. Podrobněji Fresh Film Fest rekapitulují Právo a Lidové noviny. Kateřina Farná i Vojtěch Rynda poskytují přehled hlavních udělených ocenění. Například zmiňují nejdůležitější novou sekci festivalu - soutěž celovečerních debutů a druhých filmů, kterou vyhrál film Výtah rumunského režiséra George Dorobantua. Celkově se na přehlídce promítalo na 200 snímků, výběr z nich nabídne pražské kino Světozor, Městská knihovna v Praze a brněnské kino Fléd.

Za strhující akrobacii na lanech označuje Kateřina Kočičková v Mladé frontě Dnes představení, které dnes nabídne festival nového divadla a cirkusu Letní Letná. Jde o inscenaci francouzského souboru Les Colporteurs Drát pod sněhem. Dílo, které vypráví o tragickém konci kariéry artisty - provazochodce, je skvěle dynamické, nechybí mu ani vtip a jeho silné momenty zůstávají v paměti diváka dlouho po skončení představení. Kočičková mu proto udílí v celkovém hodnocení 80 procent. Jana Machalická v Lidových novinách inscenaci režiséra Antoine Rigota oceňuje podobně - čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Dodává, že pro českého návštěvníka je toto akrobatické pojetí divadla unikátní. Jak se dočteme také v článku Magdaleny Čechlovské otištěném v Hospodářských novinách, Les Colporteurs provedou své představení na Letné ještě zítra.

Lidové noviny přinášejí zprávu o podzimní koncertní sérii Other Music, která bude v pražském Paláci Akropolis v září a říjnu prezentovat evropskou klubvou špičku - například TheYoung Gods nebo Erika Truffaze.

Mladá fronta Dnes připravila speciální přílohu věnovanou festivalu Divadlo Plzeň, který se uskuteční od 10. do 18. září.

autor: Martin Luhan
Spustit audio