01. 04. 2008

1. duben 2008

Dnešní Právo otiskuje rozhovor Radmily Hrdinové s italským tenoristou Gianluca Zampierim, který byl v sobotu oceněn za ztvárnění postavy Cyrana z Bergeraku cenou Thálie. Pěvec, který je již šest let v angažmá Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, tvrdí, že je na získané ocenění pyšný. Zisk Thálie je pro Zampieriho symbolem vřazování českého kulturního prostředí do Evropy.

Právo dále píše o výsledcích Pritzkerovy ceny - soutěži, v níž mezinárodní porota oceňuje práci architektů. Letošním laureátem se stal francouz Jean Nouvel, pamětní medaili obdrží především za autorství divadelní budovy Guthrie Theatre v americkém Minneapolisu. Zprávu přinášejí také Hospodářské noviny.

Magdalena Čechlovská připravila pro Hospodářské noviny článek o dnešní Amsterodamské dražbě - čeští zástupci se na ní pokusí koupit některé z obrazů a starožitností ze sbírek rodu Lichtenštejnů, z nichž velká část pochází z Moravy. Šlechtický rod totiž velké množství obrazů, nábytku a dalších uměleckých předmětů odvezl na konci druhé světové války do lichtenštejnského Vaduzu z obavy před konfiskací. Česká republika se teď v dražbě aukčního domu Christie's bude snažit získat zpět díla, která hodlá rozdělit mezi zámky Valtice a Lednice a hrad Moravský Šternberk.

Petr Dorůžka píše v Hospodářských novinách o francouzském veletrhu world music Babel Med, jehož letošní ročník skončil o víkendu.

Lidové noviny píší o hudebním festivalu Pražské premiéry, který byl zahájen v sobotu a probíhá v Rudolfinu. Přehlídka pokračuje dnes komorním koncertem Kvarteta Martinů, Janáčkova tria, Anny Veverkové a Viléma Veverky v Sukově síni v osmnáct hodin a orchestrálním programem filharmonie Hradec Králové ve Dvořákově síni v 19:30.

Darina Křivánková se v Lidových novinách věnuje holandskému režiséru Josi Stellingovi, který včera na FebioFestu představil své filmy - Iluzionistu, Výhybkáře, Erotické příběhy a především novinku - snímek Duška. O Stellingově vystoupení píše také Mladá fronta Dnes, k filmu Duška režisér uvedl, že byl natočen na motivy skutečných historek skutečných postav, čímž potvrdil domněnky diváků, že tak zábavný příběh se nedá vymyslet, protože ten se musel stát.

Včera se v Praze uskutečnila konference věnovaná novináři a spisovateli Egonu Erwinu Kischovi, který zemřel před šedesáti lety. Informaci přinášejí Mladá fronta Dnes a Právo. Při té příležitosti převzala jednadevadesátiletá spisovatelka Lenka Reinerová ocenění Zlaté srdce pro Evropu.

Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes otiskují zprávu o nově objeveném akvarelu Pabla Picassa. Obraz, na němž je nahý malíř zachycen v intimním objetí se svou milenkou Louisou Lenoirovou, bude dražen desátého dubna ve Velké Británii.

Jan Císař hodnotí v Lidových novinách hru Pierra Carleta de Chamblain de Marivaux Experiment, kterou uvádí Divadlo v Dlouhé v režii Hany Burešové.

Mladá fronta Dnes a Právo píší o vystoupení pop-punkové skupiny Good Charlotte, které proběhlo předevčírem v Kongresovém centru v Praze.

autor: Martin Luhan
Spustit audio