Hvězdy literatury, besedy, čtení. Vltava vysílá ze Světa knihy 2018

14. květen 2018

Český rozhlas Vltava se tradičně zapojuje do největšího tuzemského svátku knih a literatury přímo na místě v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze, i ve svém vysílání. I letos čeká na milovníky knih bohatý program v podobě desítek veřejných diskusí, debat, knižních prezentací, autorských čtení a vyhlášení řady prestižních literárních cen.  Nechybí ani doprovodný program, kterého se zhostí čeští i zahraniční komiksoví tvůrci nebo hudebníci.

David Grossman, Svět knihy 2018

Hlavním z čestných izraelských hostů festivalu byl držitel letošní Státní ceny za literaturu a také laureát poslední Mezinárodní Man Bookerovy ceny, spisovatel David Grossman. Ve Velkém sále uvedl svůj román Přijde kůň do baru, který souběžně s českým vydáním uvádíme také na Vltavě v četbě na pokračování. Setkání s ním moderovel Petr Fischer.

Asaf Gavron

V Literárním sále proběhlo setkání s vycházející hvězdou izraelské literatury Asafem Gavronem. Prozaik, překladatel, rockový hudebník a také tvůrce počítačových her se českým čtenářům představil poprvé velkolepým románem Osada na pahorku, který byl nominován na letošní překladovou Literu. Sága o založení a životě ilegální židovské osady na západním břehu Jordánu oslovila čtenáře po celém světě a svému autorovi přinesla prestižní Bernsteinovu cenu. Setkání moderoval Petr Gojda, vysílat se bude jako Vizitka v rámci Izraelského týdne 14. 5.

Patrik Ouředník

Hostem Vizitky byl k zahájení Světa knihy česko-francouzský esejista, básník a překladatel Patrik Ouředník. Šéfredaktor Vltavy Petr Fischer se ho mimo jiné ptal, jak se mu píše v jazykovém rozštěpení na francouzštinu a češtinu, jak se liší vztah k psanému slovu ve Francii a v Česku či jak se dívá na kritiky své poslední knihy Antialkorán, za níž Ouředník dostal cenu Magnesia Litera.

V říjnu loňského roku proměňoval Český rozhlas Vltava své vysílací schéma. Jako první premiéru Vltavy v novém kabátě jsme přinesli rozhlasovou adaptaci románu Jáchyma Topola Citlivý člověk. A na výsledek četby s Petrem Čtvrtníčkem jsme právem hrdí. Také proto ve spolupráci s vydavatelstvím Radioservis přinášíme četbu na CD. V Autorském sále proběhl křest audioknihy Citlivý člověk spojený s debatou o románu. Hostem Petra Fischera při ní byli spisovatel Jáchym Topol a herec Petr Čtvrtníček.

Křest audioknihy Citlivý člověk. Hostem Petra Fischera byli spisovatel Jáchym Topol a herec Petr Čtvrtníček

Do ArtCafé přijal pozvání Markéty Kaňkové nejvýznamnější slovinský autor současnosti, prozaik, dramatik a esejista Drago Jančar, který představil svou nejnovější knihu Dnes v noci jsem ji viděl. O knižní novince Záhada Henriho Picka přišel do speciálního vydání pořadu mluvit také francouzský spisovatel David Foenkinos. Triádu hostů uzavřela finská autorka Sofi Oksanen, která si přední místo mezi skandinávskými literáty vydobyla už svou románovou prvotinou Stalinovy krávy. V ArtCafé představila mimo jiné svůj nejnovější román Norma.

David Grossman: Přijde kůň do baru

Spisovatel David Grossman

Četba ze špičkově napsaného románu současného izraelského prozaika. Vtáhne vás do atmosféry a osobitě pracuje s židovským humorem. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Psychoanalýzu židovskému národu provádí svými texty prozaik, esejista a dramatik A. B. Jehošua, další z velkých izraelských hvězd festivalu. Prominentní představitel tzv. nové vlny izraelské literatury, je u nás známý čtveřicí románů vydaných v nakladatelství Pistorius a Olšanská. Setkání ve Velkém sálu uváděl Ladislav Nagy, vysíláme v rámci Izraelského týdne 17. května.

A. B. Jehošua, Svět knihy 2018
autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související