Zuzana Kultánová: Augustin Zimmermann

O tragickém osudu jednoho alkoholika a životního ztroskotance, o jeho nešťastné rodině i o Praze druhé poloviny 19. století. Kajetán Písařovic čte z knihy současné české autorky. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nedlouho po začátku roku 2016 se v knihkupectvích objevila vcelku nenápadná kniha. Kromě jména autorky Zuzany Kultánové nesla ještě jméno další – Augustin Zimmermann. A obě tato jména se záhy začala objevovat ve všech sedmi pádech. Mladá spisovatelka za svůj debut nakonec získala Cenu Jiřího Ortena.

Zuzana Kultánová převzala Cenu Jiřího Ortena za svoji knihu Augustin Zimmerman na 23. mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy

Proto, že má kniha Augustin Zimmermann neoddiskutovatelné kvality, a také proto, že je příběh hlavního hrdiny postaven na reálných základech, neměla by novela zapadnout ani s tříletým odstupem. A tak ji teď na Českém rozhlasu Vltava přinášíme jako dvanáctidílnou četbu na pokračování.

Kajetán Písařovic

Osud alkoholem vláčeného muže, jeho zoufalé ženy a dětí, které se v tom všem ocitly bez vlastní vůle, vypráví v rozhlasovém zpracování herec Kajetán Písařovic. Spolu s jeho hlasem se tak můžeme vrátit do Prahy druhé poloviny 19. století, kdy se z ulic zvedal prach a lidé se prali o důstojné živobytí.

Účinkuje: Kajetán Písařovic
Pro rozhlas připravila: Klára Fleyberková
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2019.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.