Ženy, překonejte svůj vnitřní strach a buďte kreativní, říká hudebnice Emika

13. únor 2020
Emika v Paláci Akropolis

Britská hudebnice s českými kořeny Emika vydává 14. února druhé sólové klavírní album s názvem Klavirni Temna. Navazuje tak na své úspěšné album Klavirni z roku 2015.

Nové album vydává hudebnice na své labelu Emika Records a zároveň tak oslaví pět let existence vydavatelství. „Velkým trendem současnosti jsou meditativní klavírní skladby, které ale znějí všechny stejně. Nevidím v tom smysl. Chtěla jsem proti tomu trochu bojovat a objevit něco víc vzrušujícího a odlišného, proto jsem se rozhodla, že zvuk na nové desce nebude tak čistý a dokonalý."

Skladby pro Klavirni Temna vznikaly v těhotenství, když Emika očekávala svou první dceru Silvy a podle svých slov je nahrávala „ve stavu vybičované kreativity kombinované s obrovským strachem, že ztratím svou identitu nebo kreativitu, jakmile ze mě bude matka“.

Jak ale přiznává v rozhovoru pro ArtCafé, nakonec se stal pravý opak: „Poznala jsem, že energie při stvoření dítěte a uměleckého díla je stejná, ale jako ženy jsme této energii zatím úplně neporozuměly. Čeká nás ještě dlouhá cesta k objevení našeho kreativního potenciálu. Myslím, že musíme překonat strach, který v sobě máme, abychom se mohly dál rozvíjet.“

autoři: Anna Ribanská , kult
Spustit audio

Související

  • Emika: Jsem hrdé dítě Evropy

    V pátek 24. února vystoupí v pražské MeetFactory britská, v Berlíně usazená zpěvačka a producentka Emika (vlastním jménem Ema Jolly). Mladá, ale přitom už velmi res...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.