Zemřel filmový režisér Michail Kakojannis

27. červenec 2011

Michail Kakojannis zvaný v řečtině Mihalis Kakogiannis byl spjatý v první řadě se slavným oscarovým filmem Řek Zorba, ale i pokusy o adaptace dramat řeckých tragédií. Zemřel v pondělí v Athénách ve věku osmdesáti devíti let.

Kakojannis se narodil na Kypru a utvářel podobu moderní řecké kinematografie, byť poslední roky života strávil režírováním na divadle. Jeho nejslavnějším filmem zůstává adaptace románu Nikose Kazantzakise Řek Zorba, ve které si zahráli Anthony Quinn či Alan Bates. Pamětníci si určitě vybaví i elektrizující hudbu skladatele Mikise Théodorakise, pohybující se mezi lidovým folklórem a moderními písněmi.

Ve filmu se jim podařilo zobrazit svéráz nepoddajného, živočišného života i lidové moudrosti Zorby, který vždy uměl žít, lhát, ale i se bavit naplno. Jeho kouzlu podléhá nakonec i odcizený intelektuál v krizi Basil. S pomocí nového přítele nachází nové porozumění světu, lásce i sám sobě.

Kakojannis dovedl vyhmátnout drama 60. let, v nichž vzdělanci řešili existenciální dilemata své doby. Navíc tu nazíráme bez předsudků obecnou tragédii, v níž se sváří rozum a ideály s lidovostí či pudovostí. Nacházíme tu témata jižanských kultur se svým magickým světlem i iluzemi o zemi, v níž lze hledat nový ráj. Člověk ochutnává nejsladší dary života, za něž ale musí vždy zaplatit. Stárne, jak pokaždé něco ztrácí, až nakonec přese všechnu snahu prohrává. Jen Zorba dovede tancovat, aby mu nebylo smutno, dokud nepadne vysílen k zemi.

Kakojannise kdysi poslal otec na studia do Londýna, aby se stal právníkem. Nicméně místo toho vystudoval divadelní školu Old Vic a našel zájem v kinematografii. Natáčel s mezinárodním hereckým obsazením, byl blízkým přítelem režiséra George Cukora i producenta a šéfa 20th Century Fox Darryla F. Zanucka. V době, kdy se Řecko vzpamatovávalo z dědictví pravicové diktatury 50. let, přenesl na plátno umění řecké tragédie.Nijak ji nezasazoval do moderních dekorací, jenom se pokusil pro starý příběh najít filmové prostředky.

Zfilmoval Euripídovu Elektru, v níž Irene Papas ztělesnila drama dcery, mstící se za smrt otce Agamemnóna. O patnáct let později natočil Kakojannis i drama její sestry Ifigénie, slavná řecká herečka Papasová si zase zahrála v Trójankách po boku Katharine Hepburnové.

Jeho posledním filmem zůstává čechovovské adaptace Višňového sadu, kde vytvořil hlavní roli Alan Bates, jeho herec z Řeka Zorby. Nakonec film byl jeho způsobem, kterým vzdoroval historii i osudu člověka, který stihl zažít všechny tragédie 20. století. Přitom nezapomněl, že člověk by měl mezi tím také tancovat.

autor: Michal Procházka
Spustit audio