Želvy Ninja

11. květen 2007

Jsou zelené, jsou hravé, jsou o pár let starší a řeší víc problémů, ale přesto všechno jsou to naše staré známé Želvy Ninja. Tentokrát zřejmě z nedostatku jiné činnosti řeší sourozenecký konflikt a přitom jen tak mimochodem zachrání Zemi před ovládnutím mocnými bytostmi z jiné dimenze. Jak říkám, naši staří známí.

Už je to hezky dlouho, co se v Česku jako jeden z prvních akčních komiksových seriálů objevily TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles), v českém překladu Želvy Ninja. Tato zelená čtyřka rozverných želvích bratrů, ládujících se pizzou, brázdících newyorské stoky na skateboardu a bojujících proti zločinnému Trhačovi pod vedením mistra Třísky si velmi rychle získala oblibu u -náctiletých diváků. Po nepříliš povedené sérii tří filmů z počátku devadesátých let, hraných živými herci, tato obliba trochu opadla, ale hollywoodští producenti přišli na nápad, že by za současné úrovně počítačových animací nebylo od věci zelené hrdiny znovu oživit. Jak vymysleli, tak udělali.

New York - současnost. Želvy si žijí každá svůj život, Leonardo prochází speciálním výcvikem kdesi v jižní Americe, aby zdokonalil své vůdcovské schopnosti. Donatello s Michelangelem pracují a co vlastně dělá Rafael, to pořádně nikdo neví. Jejich přátelé April O'Neylová a Casey Jones si o ně dělají starosti. Z kdysi skvěle fungujícího týmu jsou najednou podrážděné a otrávené trosky, které sdílejí snad už jen společný byt. Přesto se společně musí postavit hrozbě přicházející z dávných časů a z jiné dimenze, porazit 13 hrozivých příšer a zastavit 4 mytické generály a zabránit jim v otevření portálu do jiného světa. A když zbude trochu času, stihou to dát do pořádku i mezi sebou.

Želvy Ninja

Nové Želvy Ninja jsou prodchnuty ponurou atmosférou, noční džungli vystřídá noční New York a potemnělé jsou i záběry z jiné dimenze. Naneštěstí bylo temno i v hlavě Kevina Munroa ve chvíli, kdy psal scénář. Želvám Ninja se nevyhnulo snad jediné klišé z filmů či počítačových her. Mytické postavy, hrozba z jiné dimenze, boj za uzavření portálu, snaha o ovládnutí světa, prokletí nesmrtelnosti, ochrana jihoamerické vesnice před guerillovými bojůvkami, maskovaný mstitel, jeho dvojí život a další a další. Obecně to s kvalitou scénářů pro animáky nebývá žádná velká sláva a ani v tomto případě by mě to příliš nepohoršovalo, kdyby nebylo přihlouplého, za vlasy přitaženého sourozeneckého konfliktu, který se ve druhém plánu táhne celým filmem. Nejen že poznamenává celkovou atmosféru snímku a o želvách tak stěží můžeme říct, že jsou v pohodě a hýří vtipem, ale navíc předznamenává další příšerné klišé, k němuž film směřuje - týmová práce. (Ve dvou - potažmo ve čtyřech - se to lépe táhne, víc hlav víc ví, jeden za všechny, všichni za jednoho atd. atd. atd.) Bohužel to není jediný nedostatek, se kterým se Želvy Ninja musí potýkat, přímo bytostně tu chybí nějaká esenciálně záporná postava a z toho vyplývá i další problém: snad jediný pořádný souboj se odehraje mezi Rafaelem a Leonardem. Všechny ostatní připomínají spíš lehké šarvátky a strkanice, kdy netrnete, zda se někomu něco stane a nemáte pochyb o tom, jaký bude výsledek. No a mně osobně scházely vtípky a neustále špičkování, kterými želvy prosluly v původním seriálu. Nějak mi zkrátka přišlo, že by anglický název filmu měl být jen MNT, neboť teenage už zkrátka neplatí.

Želvy Ninja

Kevin Munroe, scenárista tohoto příběhu, si poněkud napravil reputaci na postu režiséra, některé scény jsou skutečně vyvedené (šarvátka v džungli, Michelangelova jízda kanálem nebo souboj dvou želvích bratrů). Kdo však odvedl skutečně kvalitní práci, je tým animátorů a specialistů na počítačové speciální efekty. V jejich prospěch hovoří přirozené pohyby a pečlivě vymodelované postavy - jediné, co by se jim dalo vytknout, je malinko lacině působící mytická počáteční pasáž.

Želvy Ninja

Želvy Ninja mohly být mnohem lepším filmem, kdyby si Kevin Munroe odpustil seriálové manýry a místo psychoanalytických pokusů se více soustředil na cizelování příběhu. I tak jsou ovšem zábavnou podívanou, která neurazí.

Želvy Ninja

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Palace Pictures

Želvy Ninja (TMNT), animovaný / rodinný / dobrodružný, USA 2007

Režie: Kevin Munroe, scénář: Kevin Munroe, produkce: Thomas K. Gray, H. Galen Walker, Paul Wang, kamera: Stephen G. Lumley, střih: John Damien Ryan, hudba: Klaus Badelt

Mluví: James Arnold Taylor (Leonardo), Nolan North (Raphael), Mikey Kelley (Michelangelo), Mitchell Whitfield (Donatello), Mako (Mistr Tříska), Sarah Michelle Gellar (April O'Neil), Chris Evans (Casey Jones), Ziyi Zhang (Karai), Patrick Stewart (Max Winters), Kevin Smith (kuchař), Laurence Fishburne (vypravěč)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.