Že existuje šílený pár, který na venkově zabíjí důchodce? Tehdy to nikoho nenapadlo, říká Petr Hátle. O manželech Stodolových chystá film

8. duben 2021

Jeho podcast Pohřešovaná, pečlivě zpracovaný příběh třiadvacet let pohřešované dívky Ivany Koškové, získal nedávno dvě nominace na audioknihu roku. Petr Hátle je ale hlavně filmař, který vystudoval dokument na FAMU, kde dnes také učí. Ve Vizitce mluvil o oblíbených „duchařských“ tématech i o chystaném filmu o sériových vrazích Stodolových.

Už jako malého kluka fascinovaly Petra Hátleho příběhy, kterými ho zásobovala babička. Svět ženy vyrůstající v sudetské hájovně byl plný představ utopenců v bahnitém dnu rybníka a mrtvol nalezených při houbaření. Sám rád fantazíroval, fandil poetice Davida Lynche a zajímalo ho všechno to, co se skrývá pod slupkou zdánlivě běžného života. „Třeba příběh Barbory Škrlové, na který se přišlo jen proto, že někdo zapnul video chůvičku, na níž se objevily kriminální činy z vedlejšího domu,“ dává příklad.

Čtěte také

Tento základ se odráží i v tématech jeho vesměs dokumentárních filmů. V obrazové eseji Velká noc, která uspěla na festivalech v Jihlavě či Plzni, sledoval život prostitutek, drogově závislých a dalších postav z okraje velkého města. V úspěšném, napětím nabitém podcastu Pohřešovaná zase detailně vyprávěl příběh své vrstevnice a rodačky ze stejného kraje Ivany Koškové, jež se před třiadvaceti lety záhadně ztratila. Fascinace atypickou dynamikou vztahu vraždícího manželského páru pak stála za vznikem námětu jeho celovečerního hraného debutu Manželé Stodolovi.

Dokumenty z míst, kam se člověk nedostane

„Zajímavá je ale i společenská část celého případu,“ mluví Hátle o Stodolových, kteří před dvaceti lety zavraždili osm důchodců, přičemž vraždy maskovali jako sebevraždy nebo nehody. „Osm důchodců během šestnácti měsíců mohli zabít jen proto, že to policie nevyšetřovala důkladně. Pokud by byla důsledná, nic takového by se nestalo,“ odkazuje k souhře institucionálních chyb a úřednické lenosti způsobené mimo jiné policejním podstavem v malých služebnách a nedostatkem profesních zkušeností. „Moc se o tom nemluví, ale sebevražednost seniorů je vysoká, takže nalézt mrtvého důchodce v jeho vlastním domě nebylo zvláštní. Navíc v té době nikoho nenapadlo, že existuje šílený pár, co jezdí po venkově a zabíjí důchodce. Narazilo to na malou fantazii policistů.“ Film v hlavní roli s Janem Hájkem a Lucií Žáčkovou by se měl začít natáčet letos na podzim.

Čtěte také

Ve vltavské Vizitce Petr Hátle hovořil také o předmětu televizní experiment, který vyučuje na Katedře dokumentární tvorby na FAMU, o vztahu k podcastům anebo o oblíbených tematických dokumentech na britských stanicích Channel Four a BBC. „Vždycky jsem měl rád filmy, kdy jde filmař do určitého prostředí a tam nějakou dobu zůstane. Chápu, že pro Českou televizi je takové zadání projekt s nejistým výsledkem, ale podle mého názoru to má budoucnost. Lidi chtějí vidět místa, na která se sami nedostanou, ale která jsou přesto součástí jejich životů.“

Spustit audio