Zbožňovaný i nenáviděný Alain Delon. Syn slavného herce napsal knihu o svém vztahu k otci

1. duben 2021

Z rodu vyvolených – tak se jmenuje kniha, ve které Alain-Fabien Delon otevřeně popisuje životní přehmaty jak své, tak i svých rodičů a přátel. Nevyhýbá se ani smutné události, která má trvalé následky pro jednoho z aktérů. Z knihy vysvítá, že být synem celosvětově adorované hvězdy není jednoduché, obzvlášť když péče rodičů nepatří zrovna mezi příkladné.

Přebal knihy Z rodu vyvolených

„Téměř vše, co se v knize píše, je pravda. Alain-Fabien tu líčí především peripetie svého vztahu s otcem, a když se podíváte na různé francouzské internetové stránky, dočtete se, že si téměř nic nepřimyslel. I tragická událost, která se udála v bytě Alaina Delona, a při které byla jedna osoba postřelena a nese si trvalé následky, se odehrála prakticky tak, jak ji Alain-Fabien popisuje. Stejně tak i soud, který následoval,“ říká vydavatel českého překladu knihy, majitel nakladatelství Garamond Petr Himmel. Důležitou linkou knihy je okamžik, kdy Alain Delon u soudu popřel, že pistoli, ze které se střílelo, svému synovi věnoval právě on. „Tenhle okamžik, který mladý Delon pokládal za zradu, je od sebe oddálil víc, než několik let složitého soužití,“ doplňuje vydavatel.

Olga Havlová a její setkání s hercem Alainem Delonem

Alain-Fabien Delon změnil jména protagonistů i města, kde se zásadní okamžiky jeho života odehrávají, ale jednotlivé události líčí věrně. Knihu napsal jako román. „Zřejmě proto, že se obával postihů. Jeho vztah s otcem není jednoznačný a asi očekával další spory,“ myslí si Himmel. Důležité je i vykreslení povahy Alaina Delona. Podle syna je to macho s násilnickými sklony, který nesnese odpor. „Tyhle rysy své osobnosti si možná nese z alžírské války, které se účastnil jako voják,“ hloubá majitel Garamondu a dodává: „Kdo si chce udržet obrázek o Alainu Delonovi jako o správném frajerovi ze stříbrného plátna, asi bude zklamaný.“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.