Výstava Patrika Hábla v DOXu

21. květen 2013

V Centru současného umění DOX představuje do 1. července pod názvem „Transformace krajiny“ své obrazy, instalace a projekty malíř Patrik Hábl, vítěz projektu „Salon umění – malba“ z roku 2012.

Vloni na jaře proběhl v Centru současného umění DOX v Praze 7-Holešovicích – v návaznosti na tradici pařížských salonů 18. a 19. století – projekt „Salon umění – malba“, do kterého se na výzvu centra DOX přihlásilo 535 účastníků s 1132 díly. Cenu návštěvníků za nejlepší práci a také možnost samostatné výstavní reprezentace v DOXu získal jeden z výrazných představitelů mladší generace – osmatřicetiletý malíř Patrik Hábl, kterému návštěvníci udělili z celkového počtu 2670 hlasů 252 hlasů.

02892340.jpeg

Patrik Hábl vystudoval malbu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Pavla Nešlehy a věnoval se také experimentální grafice u profesora Vladimíra Kokolii na pražské Akademii výtvarných umění.

Jeho současná výstava v centru DOX nese název „Transformace krajiny“. Vedle abstraktních krajin z cyklu monotypových svitků evokujících japonské dřevoryty a projektu „Koncept originality“, odkazujícího k problému originálu, kopie díla a práv duchovního vlastnictví, tvoří vrchol výstavy monumentální site-specific projekt – velkoformátová malířská instalace nazvaná „Kaple“, vytvořená neštětcovou technikou.

Spustit audio