Vydejte se zpátky na Woodstock se studenty muzikálového herectví v Brně

30. říjen 2017

Na legendární hudební festival Woodstock se přenesou návštěvníci brněnského Divadla na Orlí. Stejnojmenná inscenace tam měla premiéru 29. října.

Brněnské Divadlo na Orlí uvádí inscenaci Woodstock. Hru zrežíroval Stano Slovák, dramaturgie se ujala Eva Lietavová.

Legendární festival Woodstock se konal v srpnu 1969 nedaleko stejnojmenného amerického městečka. Mezi květinové děti a hudební ikony jako jsou Joe Cocker a The Who vás přenese inscenace, kterou zrežíroval Stano Slovák: „Divák uvidí dobové kostýmy, uslyší 16 hitů, které zazněly na festivalu. Tam se hrála hudba nonstop a ne na všechny proslavené písně je čas v našem devadesátiminutovém přestavení. Budeme se snažit přenést na diváky příběh kluka, který se rozhodne, že by chtěl vidět, jak to na Woodstocku chodí, a tak uteče z domu a jde se na festival podívat.“

Inscenace Jsme v pohodě na Nové scéně ND: vysmívá se homofobii i rozmlžené sexuální identitě

Jsme v pohodě

Provokativní komedii „Jsme v pohodě“ současného amerického dramatika Paula Rudnicka uvede dnes v premiéře Národní divadlo v Praze. První činoherní premiéru letošní sezony režíruje Braňo Holiček.

„Moje postava se jmenuje Jack Hudson, je to jeden ze dvojice kluků, kteří putují na festival. Ze dvojice je on ten odvážnější, šílenější, vrhá se do všeho po hlavě, je příklad hippies. Ničeho se nebojí, zkouší věci, volnou lásku a další," říká Tadeáš Horehleď o své roli. Jack se na festivalu postupně poddává všemu, co festival nabízí. „Ať jsou to drogy, volná láska nebo stopování místo jízdy autobusem. Veškeré tyhle věci, které nejsou úplně běžné, jsou pro něj normální," dodává Horehleď.

Proč padla zrovna volba na Woodstock? „Domnívali jsme se, že věk kolem dvaadvaceti let je na jednu stranu v rozpuku, na druhou stranu omezený tím, jak mohou studenti herectví jistá témata absorbovat sami do sebe, přes sebe a pak vypouštět skrze sebe do diváka. Chtěli jsme, aby rozuměli tomu, co hrají. Jejich reálný věk jim poskytuje možnost přemýšlet nad vším tak, jak mohli tehdy v šedesátých letech přemýšlet lidé, kterým bylo dvaadvacet,“ doplňuje Stano Slovák.

autoři: Pavlína Hornová , Hok
Spustit audio