Východní přísliby

6. únor 2008

Někdy je lepší vědět méně než více, jak se přesvědčí Anna, porodní asistentka, kterou snaha pomoci a touha vědět víc zapletou do sítí ruské mafie v londýnském podsvětí. Východní přísliby nám dají nahlédnout pod roušku mýtů, které obestírají ruský organizovaný zločin. UVNITŘ TRAILER!

Do jedné z londýnských porodnic doklopýtá spoře oděná zkrvavená dívka v pokročilém stupni těhotenství, je jí s bídou 15 a je v hodně zuboženém stavu, pro velkou ztrátu krve a celkové vysílení porod nepřežije. Její osiřelá dcerka má být svěřena do péče úřadů. Mladá porodní asistentka Anna (Naomi Watts) sama touží po dítěti a rozhodne se na vlastní pěst vypátrat příbuzné čerstvě narozené holčičky. V osobních věcech zesnulé rodičky nalezne deník psaný azbukou a doufá, že se jí z něj podaří získat nějaké informace, které by jí pomohly zjistit identitu dítěte. Anna rusky moc neumí, ale přesto z deníku vyčte adresu jedné luxusní restaurace a vypraví se tam. Tím se však celá situace zkomplikuje a příběh nabere na obrátkách. Podnik patří seriózně vyhlížejícímu Semjonovi (Armin Mueller-Stahl), pod jehož zevnějškem milého a mírného strýčka se skrývá tvrdý a nelítostný londýnský pohlavár, šéf jednoho z nejdrsnějších klanů ruské mafie. Semjon Annu zdvořile vyslechne, nabídne ji svou pomoc při pátrání a zpozorní, když se dozví o existenci deníku.

Anna, aniž by to věděla, rozehraje nebezpečnou hru a při životě ji drží pouze její nevědomost, neboť zesnulá dívka byla držena jako prostitutka v jednom ze Semjonových nevěstinců a mafián si nemůže být jist, zda deník neobsahuje nějaké důkazy, jež by se daly použít proti němu. Současně s tím probíhá mezi ruskými gangy skrytý boj o moc, do něhož se zaplete Semjonův prchlivý syn Kyrill (Vincent Cassel) spolu se svým řidičem Nikolajem (Viggo Mortensen), který ambiciózně stoupá v hierarchii zločineckého klanu. Osudy Anny, Nikolaje, Semjona a Kyrilla se propletou a s blížícím se rozuzlením příběh nabírá na obrátkách.

Východní přísliby

David Cronenberg se nadchnul pro scénář Stevena Knighta a společně se pustili do tvorby filmu, který staví zájem a cit proti lhostejnosti, lásku a slušnost proti neodůvodněné krutosti a vzájemně konfrontuje dva světy - svět běžného člověka a svět organizovaného zločinu. V jejich společném průsečíku se pohybuje Nikolaj, kterého jednotlivé události přibližují tu k jednomu, tu k druhému světu. Tichý a mlčenlivý řidič je v podstatě z velké části hybatelem celého příběhu. Navenek neprojevuje emoce a jedná jen na příkaz, ale postupem času máme čím dál tím víc možností odhalit tajemství, jež halí jeho osobnost. Také postava Anny projde vývojem od naivní představy, že svět a lidé jsou v podstatě dobří, dětem je nejlépe u vlastních rodičů a všechno musí být takové, jakým se to jeví navenek, k mnohem realističtějšímu pohledu na svět.

Východní přísliby

Cronenberg vypráví zajímavý příběh poutavým způsobem a daří se mu vyhýbat se předsudkům. Načasování scén i práce s herci vedou ke strhujícímu výsledku. Knightův scénář by se dal realizovat mnohem hůř a mohl by vyústit v rozbředlou hollywoodskou selanku s nádechem dramatu s přesně rozlišenou hranicí dobra a zla, ukončenou patřičným happyendem. Za to, že to tak nedopadlo, vděčí hlavně Cronenbergově vizi, jeho snaze o exkurz do velké ruské duše, která umožňuje absurdní koexistenci krutosti, lhostejnosti a lásky k rodině a tradicím, a dále pak skvělým hereckým výkonům, které tuto vizi bezezbytku podpořily.

Východní přísliby

Viggo Mortensen naplno ukázal šíři svého hereckého záběru. Zvládá scénu, ve které kdy s nezaujatým výrazem rozmrazuje fénem mrtvolu, vyndanou z mrazícího boxu, a při tom si nadřazenou osobu pošle pro štípačky, i působivou bitku v lázních, ve které dokáže, že nemusí být oblečený v elfím brnění a v ruce mít meč zvučného jména, aby byl obávaným protivníkem. Vincent Cassel jako Nikolajův mentor a kumpán Kyrill exceluje jako nevyrovnaný syn nebezpečného otce, s nímž je neustále srovnáván a nakonec se musí smiřovat, že věčně nesplňuje očekávání.

Východní přísliby

Východní přísliby jsou jedním z nejvyváženějších Cronenbergových snímků poslední doby. Jsou filmem, který stojí za to vidět. Funguje jako celek, disponuje nesporně kvalitními hereckými výkony a poskytuje zajímavý pohled do prostředí organizovaného zločinu.

Východní přísliby

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Blue Sky Film

Východní přísliby (Eastern Promises) drama / thriller / krimi, USA, 2007

Režie: David Cronenberg, scénář: Steven Knight, kamera: Peter Suschitzky, produkce: Paul Webster, Robert Lantos, střih: Ronald Sanders, hudba: Howard Shore

Hrají: Naomi Watts (Anna), Viggo Mortensen (Nikolai), Vincent Cassel (Kirill), Armin Mueller-Stahl (Semyon), Sinéad Cusack (Helen), Jerzy Skolimowski (Stepan), Donald Sumpter (Yuri)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.