Všude dobře, ve Varech také

9. červenec 2009

Ačkoliv se největší událostí posledních dnů stal v Karlových Varech kontroverzní Antikrist režiséra Larse von Triera, v němž se pro explicitní násilí a sebemrzačící scény nechodí daleko, otočme raději na pozitivnější stránku. Předpremiéru si na festivalu odbyla komedie Všude dobře, proč být doma a Takaši Miike překvapil pastelovými barvami.

Kdo nebyl dopředu připraven na Jattámana, film respektovaného japonského režiséra Takaši Miikeho (Ichi the Killer, Konkurz, Visitor Q), dopadl prachbídně. Většina diváků nedokázala strávit ultrastylizovanou podívanou plnou křiklavých barviček, bizarního skotačení a falické symboliky. Po pár minutách otráveně odcházeli ze sálu. Obeznámení - nebo alespoň stateční - jedinci však nasedli na ztřeštěnou horskou dráhu, jejíž jízda trvá necelé dvě hodiny.

Zápletka je triviální. Dvoučlenná skupinka neohrožených maskovaných hrdinů bojuje proti trojčlenné formaci neschopných zlounů. Týmy se pokoušejí vzájemně zničit pomocí originálních ručních zbraní a megalomanských robotů, které si sami konstruují. Bitvy jsou přitom jako vystřižené ze stránek manga příběhů či anime seriálů. Jattáman ostatně vychází právě z jednoho šíleného japonského seriálu ze 70. let. Nadsázka a fantasmagorické sekvence děti nadchnou, ale dospěláci na plátno třeští oči stejně jako drobotina. Miike totiž vytvořil šílenější a barevnější snímek než bratrské duo Wachowských se Speed Racerem. A to by mělo být pro zasvěcené osoby největším doporučením.

Mnohem stravitelnější zábavou je nejnovější kousek Sama Mendese. Britský režisér může být téměř uctíván díky Americké kráse, Road to Perdition nebo Mariňákovi. Všechno jsou to velice osobitá a kvalitní díla. S Všude dobře, proč být doma dokazuje pověst režisérského chameleona, protože vkročil na dosud nezorané políčko komedie.

Všude dobře, proč být doma

Hrdiny jsou přibližně třicetiletí Burt a Verona, spokojený pár, který čeká první dítě. Na mimčo se těší, ale budou se muset vypořádat s představami rodičů, příbuzných a přátel. A především musí najít útočiště, kde by mohli zahájit rodinný život se vším, co k němu patří.

Road movie svojí atmosférou připomene kupříkladu Juno nebo Procitnutí v Garden State. Klasická narace, krásné melancholické písně, díky kterým budete mít chuť urychleně získat soundtrack, a humor permanentně navozující dobrou náladu. Jedná se sice o často používanou šablonu menších "nezávislých" filmů, přesto se jí stále těžko odolává. Ústřední dvojice navíc zahrála přesně to, co od ní bylo vyžadováno - sympatický zamilovaný pár, k němuž si během chvíle vytvoříte vztah. Zajisté se v nich rychle najdete, protože s totožnými problémy se potýká většina dospělých. Film vstoupí do kin 30. července.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Do Karlových Varů dorazil John Malkovich

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka