Vstoupit či nevstoupit

21. červenec 2009

Od 1. do 31. července 2009 vystavuje v pražské Galerii Mánes světoznámý italský fotograf Rossano B. Maniscalchi. Svět erotické fantazie a hra světla a stínu jsou charakteristickými rysy více než 60 velkoformátových, převážně černobílých fotografií, které autor představuje pod názvem Do Not Enter.

Florenťan Maniscalchi je dvorním fotografem řady módních značek, pracuje pro evropské i americké časopisy. Známé jsou jeho portréty nositelů Nobelovy ceny, umělců, spisovatelů či státníků. Mezi Čechy zvěčnil tváře Václava Havla, Michala Viewegha, Josefa Škvoreckého, Ludvíka Vaculíka, Arnošta Lustiga, Ivana Klímy nebo Miloše Formana. Nedávno portrétoval amerického prezidenta Baracka Obamu. I když je při svém povolání často na cestách, v posledních letech žije v Praze. Jeho zdánlivě přímočaré fotografie vyzařují čistotu a krásu, za níž se skrývá promyšlené poselství. Maniscalchi nepracuje s náhodou. Každý snímek je pečlivě připraven na základě studií a skic. Svou povahou mají fotografie blízko k malířskému provedení. Využití šerosvitu podtrhuje motiv iluze v protikladu s ostrými světelnými kontrasty, které reprezentují syrovou realitu. Současná výstava je ódou na ženské tělo. Melancholické detaily tváře jsou v harmonii s figurálními scénami. Lidské tělo je součástí krajiny. Je základní složkou nové scenérie složené ze shluků těl. Umělec svými snímky vypráví příběhy každodenního života. Zároveň se dotýká věčných témat. Jako autor pohybující se v showbyznysu využívá tuto praxi i v umělecké fotografii. Dobře ví, co se ukrývá v lidském podvědomí a dokáže výborně odhadnout divákovu reakci na snímek. Některé fotografie se totiž vryjí do mysli celé společnosti. Podstatné přitom není, kdo je jejich autorem, nýbrž právě ona lidská zkušenost. Víme, že jsme to už někde viděli. Maniscalchimu navíc slouží poznání, jak jsme je kolektivně pochopili. Jak říká: "Vidět můžeme jen to, na co jsme připraveni. Zvěčnit jen to, co odráží naše mysl."

Dokonalost, čistotu a jednoduchost v každé lidské bytosti má možnost Maniscalchi hledat při své práci téměř každodenně v různých koutech světa. Současná výstava ukazuje fotografie zhotovené v Los Angeles, New Yorku, Florencii, Stockholmu a Praze. Je rozdělena do šesti tematických oddílů: Nebezpečně sexy, Démoni milují anděly, Na cestě, Re-Cycling, K věci a Úvahy.

Do Not Enter: Skrz závoj (2004)

1. července byla výstava slavnostně zahájena a zároveň byla pokřtěna kniha s týmž titulem. Díky spolupráci designéra Roberta Jaška získala tištěná forma nevšední grafickou podobu, jež umně doplňuje smyslný erotický náboj Maniscalchiho kolekce fotografií. Výstava v říjnu poputuje do Galerie Českého kulturního centra v New Yorku a v roce 2010 ji bude možné spatřit v Muzeu fotografie Fratelli Alinari v Maniscalchiho rodišti. V Galerii Mánes je výstava přístupná denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Neustálá dualita fotografova pohledu je hra. Je jen na nás, zda se rozhodneme vstoupit či nevstoupit do autorova světa. Maniscalchiho umělecká fotografie nenechává diváka chladným, ať už v kladném či záporném smyslu. Pastva smyslů je zaručena!

autor: Alexandra Dekanová
Spustit audio

Více z pořadu