Vraždy novinářů a vazby mafie na nejvyšší patra politiky. Iva Procházková představuje román Nekompromisně

17. červen 2019

Po kriminální televizní sérii „Vraždy v kruhu" a dvou detektivních románech „Muž na dně" (2014) a „Dívky nalehko" (2016) přichází spisovatelka Iva Procházková s novým textem. Autorka známá převážně jako úspěšná tvůrkyně knížek pro děti a mládež v něm tentokrát vkročila na pole politického thrilleru.

Čtěte takéČlověk, který ze svých postojů neuhnul ani o píď. Vychází beletrizovaný deník Vadima Deloneho

„Doba je vypjatá, dějiny jsou v pohybu, a já se ten pohyb pokouším reflektovat," říká Iva Procházková k románu Nekompromisně, který začíná vraždou investigativního novináře.
„Rozhodla jsem se napsat román o naší současnosti a jak jsem psala, tak se z toho postupně stával román s politickým pozadím. Na začátku to nebylo v plánu, ale tím, že jsem si zvolila jako hlavní téma smrt nepohodlného novináře, tak se z toho postupně stával společenský román, který odkrývá určité hlubiny naší současné společnosti, které nechceme vidět nebo je opravdu nevidíme. A já jsem čím dál víc cítila, že když o nich nebudu mluvit, tak román nebude autentický."

Iva Procházková, Nekompromisně

Román Nekompromisně ale není jen detektivkou a politickým thrillerem, je i rodinným dramatem. Klíčový konflikt nastává mezi mladým Richardem a jeho otcem Štěpánem, který kandiduje na europoslance. „Myslím, že tady jsem navázala na svoji tvorbu pro mládež, na které jsem se naučila psát jasně, bez velkých oklik a ornamentů. V dětské tvorbě pro mě byly nejdůležitější mezilidské vztahy a na nich vybudovávám i tento příběh. A až za tím stojí politika."

Iva Procházková se narodila roku 1953 v Olomouci. Dětství prožila kromě prvních tří let v Praze. Po maturitě na gymnáziu J. Nerudy nemohla z politických důvodů dále studovat. Prošla řadou zaměstnání, mimo jiné se živila jako kuchařka a uklizečka. V roce 1983 emigrovala se svým manželem, režisérem Ivanem Pokorným, a dětmi do Rakouska. Tam a posléze v Německu strávila jedenáct exilových let. Psala divadelní hry a knihy, především pro děti a mládež. Několik jejích knih bylo oceněno prestižními literárními cenami v Čechách i v Německu a přeloženo do mnoha jazyků. Dvakrát získala cenu Magnesia Litera (Myši patří do nebe 2006, Nazí 2010). V Pasece dosud vyšly romány Otcové a bastardi, Nazí, Vraždy v kruhu a Dívky nalehko.

Spustit audio