Volejte +420 people

5. únor 2008

Koncem ledna se v pražské Arše poprvé představil taneční soubor 420 people, jehož jádro tvoří čeští umělci Václav Kuneš a Nataša Novotná. Oba působili v haagském Nizozemském tanečním divadle Jiřího Kyliána. Novým projektem se snaží představit v Čechách svou choreografickou tvorbu i zajímavé zahraniční osobnosti. Názvem svého uskupení odkazují na "volačku" do České republiky. Hned v prvním komponovaném večeru prokázal soubor svou výjimečnost, a to především technickou. UVNITŘ AUDIO

První část Paedocypris progenetica, inspirovaná Orwellovým románem 1984, přichází s dosti čitelným příběhem. Střídají se dvě polohy: stroji podobní, jakoby mechanicky se pohybující jedinci a naopak lidé, v nichž se křehce probouzí něha, touha po citu. Kuneš s Novotnou si k sobě jako interpreta přibrali Tomáše Rychetského. Nezapomenutelná je především Nataša Novotná, která tančí velmi precizně, až nadlidsky.

0:00
/
0:00

Druhá choreografie Neen-Ya je tanečním medailonkem zpěvačky Niny. Z šestice tanečníků se do paměti vryje především nadzemsky harmonický, až blažený výraz v klidné tváři Nataši Novotné v titulní roli, zatímco její tělo provádí náročnou akci. Ou transe je sólovou kreací Francouze Abou Lagraa, který publikum uchvátil velmi širokým pohybovým rejstříkem, překračujícím všechny myslitelné žánrové hranice. Chvílemi rozpoznatelné inspirace break dancem se přirozeně přetavovaly v motivy orientální nebo téměř klasicky baletní. Umělec si také pohrával s mužskou a ženskou energií, čímž dodával tanci různé odstíny.

420 people

V poslední části Small Hour, kterou Václav Kuneš sestavil speciálně pro projekt 420 people, vystoupila zakládající dvojice tanečníků. Abstraktní duet, inspirovaný paradoxy času, jen potvrdil technickou úroveň našich krajanů, kteří chvílemi téměř popírali zákony fyziky.

Dvě představení v Arše možná proběhla poněkud stranou mediální pozornosti. O této výjimečné dvojici však určitě ještě uslyšíme.

www.420people.org

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.