Vltava uvádí rozhlasové dokumenty na MFDF Ji.hlava

27. říjen 2016

Český rozhlas uvedl v rámci MFDF Ji.hlava již 5. ročník přehlídky rozhlasových dokumentů. Ve středu 26. a ve čtvrtek 27. října mohli festivaloví fanoušci navštívit živé vysílání stanice Vltava a Radia Wave přímo z mezipatra nad kavárnou jihlavského DKO. Od čtvrtka 27. do soboty 29. října nabídl rozhlas návštěvníkům poslechy dokumentů i zajímavé workshopy.

Program rozhlasové přehlídky v klubu Zacheus:Čtvrtek 27. října 2016Doku-doktorky:14.00 – 16.00 Workshop: Od nápadu k rozhlasovému dokumentu Praktické cvičení a rozvíjení nápadů ve skupině.16.00 – 17.30 Individuální konzultace Ambulantní léčba vašich nápadů.Máte nápad na rozhlasový dokument, ale nevíte jak ho přivést na svět? Nebo vám nápad onemocněl, dlouhodobě leží v počítači a vy s ním nemůžete hnout? Máte chuť začít s rozhlasovým dokumentem a nevíte jak na to? Nebo jen chcete nahlédnout do zákulisí, nasát tvůrčí atmosféru ve skupině a možná si i něco vyzkoušet? Přijďte do ordinace k doku-doktorkám, které stanoví diagnózu a pomohou vám váš nápad vyléčit, aby se mohl zdárně vyvíjet a růst. Role Doku-doktorek se ujmou dokumentaristky Brit Jensen a Eva Blechová.18.00 – 19.00 Eva Blechová: Tygří lejno, voňavka a vetřelec (Radiodokument)Eva se nedávno přestěhovala na okraj Prahy a venkovskou atmosféru si jaksepatří užívá. Krmí ptáčky, pozoruje sousedovy oslíky za domem, chodí běhat do lesa… Jednou o půl čtvrté ráno ovšem idylku naruší nezvaný host. Kuna se usídlí na Evině půdě, ničí její izolaci a znemožňuje jí spát. Ukazuje se, že téměř každý má radu, jak se kuny zbavit, bohužel žádná z nich nefunguje. Začíná boj, který zavede Evu dál, než kam si zpočátku dokázala představit.

03728859.jpeg

Čtěte také

03239689.jpeg

Pátek 28. října 2016

14.00 – 16.00 Workshop: Jak se ptát? Rozhovor jako spoluprácePraktická dílna pro všechny, kteří rozhovory a rozhlasové dokumenty už točí, i pro ty, kteří ještě nezačali. Workshop povede dokumentaristka Eva Blechová. Prozkoumáme dokumentaristický typ rozhovoru, který je založen na zvídavosti, empatii a odvaze jít do hloubky. Vyzkoušíme si, kam až se dá dostat, když rozhovor vnímáme spíše jako společnou cestu než jako boj. Zkusíme natočit rozhovor, který v myslích posluchačů vytváří obrazy a vypráví poutavý příběh.

18.00 – 19.00 Martin Groman, Tomáš Černý: Co ještě dáme do pořadu o Ferdinandu Peroutkovi (Radiodokument)Od roku 1990, kdy se jméno novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky smělo u nás vrátit do veřejného povědomí a také do éteru, se osudu tohoto muže věnovali mnozí. A tak se při nápadu natočit životopisný portrét Ferdinanda Peroutky vnucuje otázka: co ještě dát do takového pořadu? Autoři dokumentu život Ferdinanda Peroutky vyprávějí jakoby mimochodem nad krabicemi s jeho písemnou pozůstalostí a kazetami s výpověďmi pamětníků. Co objevili, však nakonec překvapilo i je samotné.

Čtěte také

Sobota 29. října 2016 17.00 – 18.00 Magdalena Sodomková, Brit Jensen: Yusra plave o život (Radiodokument)Osmnáctiletá Yusra společně se sestrou odešly ze Sýrie tzv. balkánskou cestou. Když se přeplněná loď pašeráků dostala do nesnází, skočila do vody a plavala tři a půl hodiny k řeckým břehům. Na srbsko-maďarských hranicích je potkala česká novinářka Magdalena Sodomková a začala s nimi na jejich cestě natáčet. Až v Berlíně zjistila, že Yusra je známá plavkyně ze Sýrie a nakonec s ní odletěla i do Ria, kde se Yusra stala členkou olympijského týmu uprchlíků. Dokumentární série vznikla pro Český rozhlas Radiožurnál a převzala ji i britská stanice BBC.

autor: Lenka Pitronová
Spustit audio