Vltava nabídne lahůdku pro milovníky barokní hudby. Premiéra Habermannovy mše rozezní baziliku sv. Prokopa v Třebíči

5. říjen 2024

Přijďte si poslechnout světovou premiéru Mše ke sv. Prokopovi Františka Václava Habermanna v podání souboru Czech Ensemble Baroque. Unikátní příležitost pro návštěvu koncertu připravil Český rozhlas Vltava pro všechny milovníky klasické hudby a obdivovatele architektury a míst s geniem loci v sobotu 5. října od 19.30. 

Koncert v bazilice sv. Prokopa pořádá v sobotu 5. října od 19.30 Český rozhlas Vltava ve spolupráci s Třebíčským hudebním festivalem.

Předprodej  VSTUPENEK

Czech Ensemble Baroque provede Mši ke sv. Prokopovi českého skladatele Františka Václava Habermanna v novodobé světové premiéře. Společně se mší zazní výběr z oratoria Jephta Georga Friedricha Händela, o němž je známo, že z Habermannových mší čerpal inspiraci pro vlastní tvorbu.

Baroko v bazilice. Premiéra Mše ke sv. Prokopovi F. V. Habermanna na Vltavě

V bazilice sv. Prokopa se propojí nejen hudba ke cti zemského patrona s místem jemu zasvěceným, ale také dech beroucí architektura chrámového prostoru, která právem patří k pokladům světového kulturního dědictví UNESCO. Románské a gotické prvky organicky propojuje klenba a další stavitelské úpravy barokního architekta Františka Maxmiliána Kaňky, který svým tvůrčím zásahem znovu oživil pobořenou stavbu k duchovnímu životu. V letošním roce si také připomínáme výročí 350 let od narození tohoto architekta.

Spustit audio

Související