Vlast žalář národ doživotí. Verše a reflexe básníka Zdeňka Rotrekla, vězně komunistických kriminálů

28. září 2020

Pásmem z veršů a reflexí Zdeňka Rotrekla na Vltavě připomínáme Den české státnosti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Tomáš Havlínek, Pavel Pavlovský
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2017

Katolický básník, prozaik, esejista a literární historik Zdeněk Rotrekl (1920–2013) prošel mimořádně těžkými životními zkouškami. Prožil si odsouzení k trestu smrti, poté na doživotí. Ve věznicích strávil 13 let, pracoval v uranových dolech. 40 let nesměl publikovat. Proti režimu až do roku 1989 bojoval jako disident.

V 90. letech obdržel Řád T. G. M., Řád sv. Cyrila a Metoděje, Cenu Jana Zahradníčka i Cenu Karla Havlíčka Borovského. Klíčové téma pro jeho tvorbu je nasnadě: zápas věřícího člověka v dobách totality. Z jeho 13 básnických a prozaických knih má zvláštní význam sbírka veršů Malachit, kterou propašoval z věznice Bytíz a v roce 1978 vyšla v samizdatu. Za sbírku Nezděné město v roce 2001 získal Cenu Jaroslava Seiferta.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.