Violoncellista Jiří Bárta

6. červen 2014

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora, jehož 7. ročník se uskuteční od soboty 7. do soboty 14. června, je od počátku své existence úzce spjat s violoncellistou Jiřím Bártou.

Poprvé ve své sedmileté historii se kutnohorský festival, nabízející deset koncertů, ve větší míře dotkne i tvorby autorů předválečné generace, tragicky spjaté s osudy židovské populace v době nacistické nadvlády (Gideon Klein, Erwin Schulhoff). Okruh těchto skladatelů doplní Vítězslava Kaprálová, jejíž tvůrčí rozlet byl předčasně ukončen zákeřnou nemocí.

Dramaturgie nezapomene též na díla Antonína Rejchya- tvorbu Vladimíra Sommera, který zastupuje hudbu druhé poloviny dvacátého století.

Jak nám před vysíláním festivalový umělecký ředitel Jiří Bárta řekl, i letos se můžeme těšit na vynikající domácí i zahraniční hudební osobnosti, které bychom jen stěží jinde zaslechli hrát v podobných seskupeních jako právě v Kutné Hoře. Budou tu spolu celý týden zkoušet a koncertovat houslistka Corinne Chapelle, klavírista Konstantin Lifschitz, klarinetista Michel Raison a mnoho českých vynikajících sólistů.

Letos poprvé na festivalu bude v rámci Roku české hudby zařazenKoncert pro děti a mládež.

Iniciátor, umělecký ředitel a spoluzakladatel Mezinárodního hudebního festivalu komorní hudby v Kutné Hoře Jiří Bárta patří již od devadesátých let ke špičce evropských violoncellistů. V rámci své rozsáhlé koncertní činnosti vystupuje ve spolupráci s předními interprety a orchestry ve významných koncertních síních a na festivalech po celé Evropě, v Americe, Japonsku a Austrálii.

02147346.jpeg

Je nadšeným propagátorem soudobé hudby; spolupracoval mj. s Petrem Ebenem, Markem Kopelentem, Peterem Grahamem, Pavlem Zemkem, Martinem Smolkou či Ondřejem Kukalem.

Je držitelem řady významných ocenění, mimo jiné například Hammer Rostropovich Award (Los Angeles 1991), Europäische Förderpreis für Musik (Drážďany 1991), cen měsíčníku Harmonie za nejlepší českou nahrávku klasické hudby a mnoha dalších.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio