Vercors: Nepřirozená zvířata

24. září 2017

Co vlastně činí člověka člověkem? Čím se odlišujeme od zvířat? Tyto základní otázky po podstatě lidství učinil francouzský spisovatel Vercors hlavním tématem svého utopického a filozofujícího románu. Nabízíme vám ho v dramatizované podobě jako čtyřdílný seriál. Každý z dílů on-line k poslechu vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.  

Odpověď nechává Vercors hledat nejenom hlavního hrdinu – odvážného novináře Douglase Templemora, ale celou řadu lidí z jeho okolí včetně ctihodného soudního dvora. Neboť v dosud nevídaném soudním procesu, jehož hlavním obžalovaným je právě Douglas, k vyslovení verdiktu chybí mužům práva „prostá“ definice člověka.

Proces je ovšem až posledním, byť nejdůležitějším dějstvím Vercorsova příběhu. Předchází mu úžasný objev dosud neznámých bytostí s vysokou inteligencí v ostrovních pralesích. Douglas Templemor chce překazit chamtivé plány na jejich zotročení a odhodlá se k činu, za který může zaplatit ztrátou svobody.

Vercorsův nestárnoucí román vám v programu Českého rozhlasu Vltava nabízíme v jeho dramatizované podobě, jako čtyřdílný seriál.

Osoby a obsazení: vypravěč (Pavel Soukup), Douglas Templemore, novinář (Václav Postránecký), Frances Doranová, spisovatelka (Jana Paulová), Doktor Figgins (Jan Maršálek), Cuthbert Gream, profesor paleontologie (Jiří Adamíra), Sybil Greamová, jeho žena, archeoložka (Alena Vránová), Profesor Kreps, geolog (Josef Vinklář), Otec Dilligham, řečený Pop, benediktinský kněz a archeolog (Vladimír Brabec), inspektor policie (Bohumil Švarc) a inspektor policie (Milan Mach)

Překlad: Alena Hartmanová
Dramatizace: Jaroslava Strejčková
Hudba: Vladimír Popelka
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1994.

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio