"Ukotven uprostřed lidu" - rok 2006 v Německu

3. leden 2007

Ještě v lednu vše vypadalo velmi nadějně a slibně. Sotva se přehoupl Nový rok, uzavřela 9. ledna kancléřka Angela Merkelová vládu nedávno upečené velké koalice do klauzury na zámku v Genshagenu. Nehodlala ji propustit dřív, než se shodne na základních reformních krocích pro stávající volební období. Měla přijít s návrhy: Jak podpořit existenci rodiny a zastavit tak neustálý pokles porodnosti. Jak se vypořádat s rostoucí nezaměstnaností. Jak dát do souladu globalizaci a koncept sociálně tržního hospodářství.

Ministryně pro rodinu, Ursula von Layen v Genshagenu prosadila, aby si rodiče, kteří si k dětem najímají pečovatelky, mohli náklady s tím spojené odepisovat z daní. Nápad uvítala nejen mateřská CDU, ale i koaliční CSU. Nakonec i sociální demokracie. Vzápětí však usoudila, že to tak dobrý nápad není. Znevýhodňuje rozvedené a osaměle žijící matky. A protože se sociální demokracie pasovala do role obhájkyně malých lidí, už první reformní nápad neprošel.

Jestliže kancléřka spolu s ministryní pro rodinu neuspěla s návrhem, jak přispět k vlídnějšímu prostředí existence německé rodiny, body alespoň sbírala v zahraničí. Ve Washingtonu obnovila přátelský vztah Německa k Americe a umožnila zapomenout na svého antiamerického předchůdce, sociálního demokrata Schrödera. Vzápětí v Moskvě dala najevo, že prezident Putin možná byl Schröderův přítel, její však rozhodně ne.

Navzdory tomu, že se vláda usnesla na zvýšení sazby daně z přidané hodnoty, popularita Angely Merkelové byla stále vysoká. Němci věřili, že zvýšení nepřímých daní vláda spojí se snížením odvodů na sociální a zdravotní pojištění s cílem dosáhnout tak poklesu hladiny mzdových nákladů. Ostatně se pro to přimlouval i spolkový prezident Horst Köhler. Byl přesvědčen, že půjde o jeden z účinných nástrojů, jak snížit hrozbu nezaměstnanosti a snížit nezaměstnanost vůbec. Nestalo se tak. Do roku 2007 jdou Němci s vyššími daněmi, ale se stále stejně vysokou hladinou mzdových nákladů. Franz Müntefering, spolkový ministr práce se otřesů neobává. Je přesvědčen, že Němci na globalizovaném trhu práce musí dosáhnout konkurenceschopnosti nabídkou vysoce kvalifikované pracovní síly, a ne cestou nákladové dumpingu.

"To není stávka lékařů, ale povstání otroků." Tak charakterizuje březnovou stávku nemocničních lékařů jejich odborový svaz Marburger Bund. Stávkou si lékaři hodlají v rámci kolektivního vyjednávání vynutit na nemocenských pokladnách slušnější platy. Argumentaci opírají o mezinárodní srovnání. Jsou zřetelně hůře placeni než jejich kolegové v Řecku nebo ve Španělsku. O příjmech anglických lékařů si mohou jen nechat zdát. Platy amerických kolegů pro ně patří do oblasti science fiction. Stávka je zatvrzelá stejně, jako je zatvrzelý i lékařský odborový svaz. Argumentuje jednoduše - ti chlapíci v nemocenských pokladnách musí konečně poznat, kdo je ve zdravotnictví kuchařem a kdo číšníkem. Po mnoha týdnech dohadování a stávkování tarifní platy lékařů vzrostou v průměru o 15 procent. O důvod víc, proč začít usilovně pracovat na reformě financování zdravotní péče.

Nespokojenost mezi křesťansko demokratickými zemskými ministerskými předsedy začíná narůstat. I v souvislosti s blížícími se zemskými volbami v květnu. Na jedné straně zvýšení daní, na straně druhé neustále zadlužené a zadlužující se veřejné rozpočty. Zatím ani krok směrem k jedné z významných černých děr veřejných financí, k reformě zdravotnictví. V neposlední řadě i nespokojenost s rolí, kterou Angela Merkelová sehrává ve vládě. Místo aby rozhodovala, jen moderuje. Prokazuje tak podle nich svoji slabost. Nejsme v koalici vůbec vidět, naříkají kritické hlasy. Vyčítavě se obracejí i na sociální demokracii. Její předseda Kurt Beck jim vzkazuje, kdo má nohu na brzdě, ať nenadává na motor. Angely Merkelové se překvapivě zastává druhý muž v SPD, vicekancléř Franz Müntefering. "Někteří mezi křesťanskými demokraty," říká Müntefering, "Angele Merkelové prostě nepřejí, že se jí daří."

První návrh zdravotní reformy měla koaliční vláda hotov už v průběhu června. Vyvolal velké rozčarování. Podle názorů kritiků ze všech stran reforma jen zvýší byrokratizaci zdravotnictví, k efektivnosti jejího financování však nepřispěje. Ten názor si podrží i nad hotovou verzí, uveřejněnou v listopadu. Hora měla porodit myš.

I tak nezřetelné reformní úsilí vzbudilo překvapivě obavy uvnitř levého křídla křesťanských demokratů. Jejich mluvčím se stal severorýnský zemský ministerský předseda Jürgen Rüttgers. "CDU není žádná kapitalistická strany. Je společenstvím ctícím hodnoty, které se neodvozují z materiálna," prohlásil a požadoval, aby se strana zbavila "životních lží". Jednou z nich měla být i víra v to, že klesající daně vedou k růstu počtu pracovních příležitostí.

V únoru na autobusové zastávce v Berlíně Tempelhofu zastřelí nezletilý bratr svoji sestru, třiadvacetiletou Hatun Sürücü. Důvodem je zneuctění rodiny. Hatun je v 15 letech rodinou donucena skončit školu a vdát se ve východní Anatolii v Turecku. Těhotná od svého muže uteče a vrátí se zpátky do Berlína. Tady porodí. Svého syna Cana vychovává v berlínském domově pro osamělé matky. Zemský soud nezletilého bratra v dubnu odsoudí k devíti letům vězení. Jeho straší bratry, pravděpodobně spolupachatele, pro nedostatek důkazů osvobodí. Po osvobozujícím rozsudku rodina triumfuje. Němce jejich reakce odpuzuje. Oslava rodinné popravy Němci nejen otřese, ale uvědomí si, jak dalece selhal jejich multikulturní projekt. Existence 15 miliónů Němců neněmeckého, zejména islámského původu přitom vyžaduje řešení. Jedním z nich je pokus vytvořit německou podobu islámu, respektující většinovou, o lidská práva a svobody se opírající kulturu. K jeho uskutečnění měl vést i německý islámský summit, svolaný a pořádaný Angelou Merkelovou. Jedno bylo jisté už na summitu - vzdělání, poskytované v německém jazyce a němčina sama je rozhodujícím klíčem k úspěšné integraci.

Nemáme lepšího předsedu po ruce, než je Angela Merkelová, vzkázal Němcům na konci roku drážďanský sjezd CDU, když ji znovuzvolil 93 procenty hlasů. Nemáme lepší kancléřku, znělo současně. Ostatně ani SPD nemá koho nabídnout. Zatím jen předsedu Kurta Becka, jehož programem je být "ukotven uprostřed lidu". Dost málo na problémy, kterým Německo čelí už dnes a bude čelit i následující léta.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: ern
Spustit audio