Úhel poslechu Elišky Vidomus. Zaostřeno na tubu

25. červen 2019

Úhel poslechu Elišky Vidomus se tentokrát zaměří na hudební nástroj, který v roli sólisty moc často neslýcháme, a sice na tubu. V pořadu zazní tvorba tří tubistů, kteří vynikají originálním zvukem, virtuozitou i překračováním žánrových konvencí spojených s tímto nástrojem.

Jsou to Daniel Herskedal, jehož skladby v sobě spojují prvky jazzu, skandinávského folku i arabských melodií a rytmů, dále výrazný představitel francouzského avantgardního jazzu i klasické hudby, tubista Michel Godard, a na závěr nás čeká funková exploze v podání londýnského tubisty Theona Crosse.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE (Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

KOMPLETNÍ ARCHIV POŘADU ÚHEL POSLECHU ZDE

Pořad střídavě uvádějí Marta Kloučková, Štěpánka Balcarová, Beata Hlavenková a Eliška Vidomus.

Marta Kloučková

Zpěvačka Marta Kloučková se výrazně vyprofilovala v prostředí vokálních a capella souborů jako členka skupiny Skety. V závěru loňského roku vydala album Loving Season s hráčsky výjimečně obsazenou kapelou, v níž účinkují Vít Křišťan na piano spolu s výraznými mladými českými sidemany Janem Fečem na kontrabas a Markem Urbánkem na bicí nástroje.

„Ve svých pořadech se chci zaměřit hlavně na zpívanou hudbu a na u nás opomíjený, ale překvapivě různorodý svět čistě vokálních skupin. Tento žánr na Vltavě chybí a věřím, že bude obohacením,“ říká Marta Kloučková, která na Vltavě uvádí taky čtvrteční koncertní pořad „Jazz & World Live“ od 21 hodin.

Štěpánka Balcarová

Jako autorka rozhlasových pořadů je Štěpánka Balcarová úplným nováčkem, ale její aktivity coby hudebnice jsou oceňovány u nás i v zahraničí. Má za sebou stovky koncertů s různými kapelami, obdržela mimo jiné několik cen Anděl za jazz, jednou jako umělecká vedoucí předního českého big bandu Concept Art Orchestra, jindy v roli autorky a členky česko-polské supiny Inner Spaces.

„Ve svém Úhlu poslechu půjdu po stopách zapomenutých nebo pozapomenutých koncertů, které jsem při svých častých cestách slyšela. Chtěla jsem si najít nahrávky jejich protagonistů, ale z různých důvodů se mi to nepovedlo. Teď to mohu konečně napravit!“ těší se Štěpánka Balcarová.

Beata Hlavenková

Beata je možná nejznámější současná česká pianistka, která ovšem taky zpívá a komponuje. Poprvé na sebe upozornila ve svých jazzových projektech. Její věhlas pak dále eskaloval, když spojila hudební síly se zpěvačkou Lenkou Dusilovou v úspěšných multižánrových projektech Eternal Seekers a Baromantika. Její sólové album Theodoros (2013) získalo cenu Anděl v kategorii Jazz & blues. Je autorkou barvitých aranžmá v průsečíku jazzu, populární i vážné hudby.

„Chci vybírat hudbu vyhýbající se běžným představám o jazzu, ačkoliv ne zcela striktně. Ve skladbách, které mě zajímají, vždycky uslyšíte hluboký jazzový základ v harmoniích a dalších prvcích,“ nastiňuje svůj záměr Beata Hlavenková.

Eliška Vidomus

Na rozdíl od čtvrtečního dopoledního pořadu „Planeta jazzem posetá“ s hudbou z různých zemí světa, v Úhlu poslechu uslyšíte inspirace Elišky Vidomus jakožto hudebnice, která se svojí kapelou Fanfán Tulipán už téměř deset let představuje svébytný a neortodoxní pohled na jazz. Skladby Elišky Vidomus jsou originální symbiózou jazzu, funku, d’n’b i šansonu s estonským kořením i rytmy inspirovanými Morseovou abecedou.

„Vždy mě zajímaly hudební projekty, které rozšiřují zaběhnuté představy o tom, co všechno může být jazz, a které svou hudbu více než na technické virtuozitě staví na neotřelé instrumentaci, odvážných fúzích, melodických tématech nebo výrazné rytmice. Proto je mi blízká zejména francouzská a skandinávská hudební scéna – inspirují mě hudebníci jako Lars Danielsson, Ibrahim Maalouf nebo Ellen Andrea Wang. V pořadu Úhel poslechu se chystám posluchačům tyto inspirace blíže představit,“ říká Eliška Vidomus.

Spustit audio