Tyjátr - Obludárium

13. duben 2010

Po svých cestách Evropou se Divadlo bratří Formanů zase na chvíli objevilo v Praze. Přivezlo oblíbené Obludárium – stan a představení, které je ověnčeno mnoha cenami českými i těmi odjinud. Své šapitó si Formani postavili přímo na Ovocném trhu.

Formanovic šapitó je nepřehlédnutelné. A není to jen prostor, do kterého se chodí na Obludárium – jak vysvětluje Matěj Forman, Obludárium je prostě celek – představení i prostor. Barevné dřevěné obložení láká k nakouknout dovnitř, kde se jakoby najednou ocitnete v pařížském šantánu. Je to možná symptomatické - celá konstrukce se vyráběla ve Francii, kde bylo Obludárium uvedeno poprvé.

POSLECHNĚTE SI rozhovor s Petrem Formanem z Odpolední session.

Bratry Formany vždycky lákal pohyb na hraně mezi divadelním „uměním“ a takzvaně „pokleslými žánry“. Inspirují se vším, co je schopno čelit dnešní bulvární době, hlavní složkou jejich tvorby je ale humor. Obludárium doprovází také orchestr – jmenuje se Cvičené svině.

02027079.jpeg
0:00
/
0:00

Určitě se přijďte na Ovocný trh podívat. Nechte se pozvat do světa, do kterého se většinou lidé vstoupit bojí. Další informace najdete na www.formanstheatre.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.