Třikrát Roald Dahl ze silvestrovského vysílání

23. srpen 2011

V povídkách anglického spisovatele Roalda Dahla se často mísí černý humor s napětím, které je završeno překvapivou pointou. Nejinak tomu je i v rozhlasových adaptacích Edward Přemožitel, Kožich od plukovníka a Geneze, Apokalypsa, které Český rozhlas 3 – Vltava uvede v rámci tradiční letní reprízy posledního silvestrovského vysílání ve dnech 27. a 28. srpna 2011.

Anglický spisovatel Roald Dahl se narodil 13. 9. 1916 v jižním Walesu norským rodičům. Psát začal za války v době diplomatického působení ve Washingtonu. Jeho knížky nás můžou, pokud si je oblíbíme, provázet od dětství po celý život. Podstatnou část díla tvoří totiž knihy pro děti. V roce 2003 se v britské obdobě naší ankety Kniha mého srdce v první stovce umístily hned čtyři jeho romány: Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr, Matylda a Prevítovi. U nás bychom zase těžko hledali čtenáře, který nezná například Milostné rošády. Přitom nechybělo mnoho a svět o tohoto spisovatele přišel kvůli havárii, kterou utrpěl jako válečný pilot a jen zázrakem přežil.

V prvním příběhu nazvaném Edward Přemožitel se na zahradě starších manželů Luisy a Edwarda objeví zatoulaná kočka, která poslouchá hru na klavír své paní tak pozorně, že se Luisy zmocní šílené podezření… Do hlavních rolí obsadil režisér Aleš Vrzák Janu Bouškovou a Jiřího Ornesta.

Kožich od plukovníka vypráví o zvláštním trestu, který stihne jednu nevěrnou manželku. V rozhlasové adaptaci z roku 1992 ztvárňují milostný trojúhelník dentisty, jeho ženy a jejího milence Vladimír Brabec, Hana Maciuchová a Petr Čepek.

Také Geneze, Apokalypsa, jejíž děj točí kolem narození dítěte, má velmi překvapivé vyústění. V režii Michala Pavlíka účinkují Lenka Vlasáková, Pavel Rímský, Ladislav Mrkvička a Kateřina Macháčková.

Edward Přemožitel - Sobota 27. srpna 2011 15:55 Kožich od plukovníka - Neděle 28. srpna 2011 1:00 Geneze, Apokalypsa - Neděle 28. srpna 2011 4:05

Po odvysílání najdete všechny tři povídky Roalda Dahla po dobu jednoho týdne k poslechu na stránce Hry a literatury ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.