Tisknou nezávislé časopisy. Ziny jsou pro ně cestou, jak se s intimními tématy nepotýkat o samotě

2. říjen 2020

Jak pomocí nezávislého časopisu hledat pevnou půdu pod nohama? Může mít jeho vydávání terapeutický účinek? Svérázné odpovědi nabízejí tvůrci magazínu DÝPT a DROOL.

Fanziny vznikají v prostředí fanouškovských komunit a odrážejí témata, která nedostávají dostatek prostoru v masových médiích. Zásadní charakter zinů vytváří především osobní motivace zinařů a zinařek vyjádřit se k tomu, co je frustruje nebo fascinuje. Jde o kolektivní dílo, které se šíří v tištěné, ale i virtuální formě a využívá svépomocnou metodu do-it-yourself.

Tvůrci DÝPTu i DROOLu se shodují: „Děláme časopis o tom, co nás osobně trápí, o tématech, která chceme řešit. A nestydíme se za to.“ Spoluzakladatel a editor časopisu DÝPT Ondřej Trhoň zmiňuje, že jedna z dalších motivací souvisí i s pnutím vydávat něco na papíře v době, která přeje hlavně digitálu. Spolu s tím se ukazuje důležité i to, že společné téma zinu se skrze různé, leč provázané, příspěvky ukazuje ve své mnohosti. 

Zin Dýpt

Aktuální vydání DÝPTu je věnované duši a péči o ni. V textu Ondřeje Trhoně a Veroniky Sellnerové se dočteme: „Občas mi příjde, že péče by měla spíš připomínat mezilidský sonar. Být tu, když příboj teprve omílá břeh (a vymyslet pro to asi lepší metaforu, aby se empatie neztratila pod tíhou slov – odbočka k seznamu nahoře), při náznacích, při bolestech, které máme tendenci nenápadně vsunout pod emoji v messengeru.“ 

Velká tvůrčí svoboda zinu je v tom, že své věci můžu dělat upřímně a pravdivě.
Antonie Nová

Audiovizuální umělkyně Antonie Nová do DÝPTu zaměřeného na duši přispěla komiksem Kintsugi, ve kterém se dotýká duševního zdraví, sebekonfrontace a vyrovnání se s traumaty.

„Tvorba komiksu pro mě měla terapeutický moment,“ říká Antonie Nová s tím, že bylo podstatné nejen komiks vytvořit pro sebe, ale sdílet ho i s ostatními. A takové vystoupení ze sebe nese i svá rizika. „Nejdříve jsem se bála, že to zapadne, jestli pro to vůbec bude publikum,“ dodává Nová. Její zkušenost mimo jiné poukazuje na to, že i samotné vydávání nezávislého časopisu můžeme vnímat jako svébytný pokus o kolektivní péči o duševní zdraví. 

Když vzniká zin, spojí se během tvorby spousta lidí. Výsledek je pro nás vždy překvapivý.
Vladyslav Afanasiev

Narozdíl od DÝPTu, který je v češtině, vychází magazín DROOL anglicky. Jeho tvůrci věří, že témata, která řeší, mají globální charakter.

Fanzin Drool

Pro umělkyni a spoluzakladatelku DROOLu Sofii Sorokinu představuje časopis způsob, jak uvolnit to, co má na srdci a transformovat negativní pocity do krásné hmotné věci. Sorokina podtrhuje i to, že skrze DROOL může spolu s ostatními sdílet své emoce a zkušenosti. Grafik Vladyslav Afanisev dodává: „Drool nám pomáhá najít vlastní limity a hranice našeho myšlení. Když naše pocity přeneseme na papír, můžeme se posouvat dál a dál.“  

Aktuální vývoj časopisů DÝPT a DROOL můžete sledovat na Instagramu. Nové vydání DROOLu bude k mání na podzim na festivalu PhaseBook v Radosti na Žižkově. Poslední DÝPT se prodává v pražských knihkupectvích PageFive a Xaoxax.

 

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová
Hudební dramaturgie: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související