Tajná válka

13. květen 2009

Existují události, které si moc dobře vybavujete, ačkoliv byste na ně raději použili zmizík. Existují události, na které jste zapomněli, ale přátelé vám je zlotřile připomínají. A také existují události, o nichž nemáte ani ponětí, dokud vám o nich neřeknou protivníci. Takové znamenají kardinální průšvih. Jako tajná válka superhrdinů.

Jednou za čas vesmírem komiksového nakladatelství Marvel prolétne událost, na níž spočinou očka většiny čtenářů. V roce 1984 to například byly Tajné války. Tehdy mimozemská entita známá jako Beyonder převezla skupinku superhrdinů a superpadouchů na cizí planetu, aby si tam dali vzájemně po papule. Zní to banálně, avšak bitva jednotlivé aktéry různorodě poznamenala. A tím poznamenala i čtenáře, kteří neviděli pouze megalomanskou mlátičku, ale posunula jejich favority o kus dál. V roce 2006 slavný scenárista Brian Michael Bendis a kreslíř Gabriele Dell´Otto stvořili moderní Tajnou válku, která vyšla nedávno u nás.
Ačkoliv i v ní vzniká čtenářský požitek z toho, jak se Spider-Man, Kapitán Amerika, Daredevil, členové Fantastické čtyřky a další legendární postavy plácají přes čumák, primárně se jedná o celkem promakaný špionážní thriller. V jeho čele postává Nick Fury, velitel nadnárodní organizace S.H.I.E.L.D., který se před rokem rozhodl v jedné záležitosti jednat umíněně na vlastní pěst. Vše mělo proběhnout v relativním poklidu. Jenže teď někdo začíná zásobovat padouchy nejmodernějšími technologiemi, aby zlikvidoval superhrdiny. A superhrdinové přitom vůbec netuší, proč si neznámá osoba dává tolik práce s jejich zneškodněním. Nick Fury bude muset s pravdou ven. Snad to udělá dříve, než se New York sesype jako budovy Světového obchodního centra.

Příběh Tajné války se v základu opírá o silnou morální otázku - je správné jednou za čas udělat negativní krok, když víte, že by mohl zachránit životy? Rozhodně není jednoduché odpověď rozklíčovat, ostatně ani americký scenárista se o to nepokouší. Jen se na danou záležitost dívá veskrze objektivní perspektivou, kdy dává prostor jak argumentaci Nicka Furyho, tak naštvané skupince, kterou Fury ovlivnil. Bendisovy dialogy mají přitom daleko k nudně patetickému klábosení odstavcového typu. Rozhovory předhazuje s ohledem k jednotlivým charakterům reálně, ladně a dynamicky.

Ukázka z komiksu Tajná válka

S rychlým tempem ale paradoxně souvisí i největší výtka. Komiks je totiž tvořen pouze pěti sešity, přičemž rozšíření alespoň o jeden další by určitě přišlo vhod. V tomto stavu Bendis vygraduje situaci, až je nadšený čtenář připraven na vyústění velikosti protržené přehrady. Jenže namísto obří vlny přijde jen pár vlnek z puštěných kohoutků na koupališti. Plave se v nich sice elegantně, ale na surfování to bohužel není.

Tajná válka slabší momenty dostatečně vynahrazuje fantastickou vizuální stránkou. Malba/kresba Del'Otta se drží tmavých odstínů, které vytváří dostatečně hutnou atmosféru, aby souboje nepřipomínaly veselé škádlení, nýbrž drsnou existenciální podívanou. Když tu například Thing z Fantastické čtyřky svými kamennými pěstmi buší do protivníků, váže se k jeho síle také náležitý respekt.

Ukázka z komiksu Tajná válka

Po přečtení hlavní části knihy se k průzkumu hlásí ještě všemožné náčrtky postav, návrhy obálek, prvotní kompozice stránek a další spousta tematických prací. Bendis přitom v bonusové sekci taktéž nezahálí. Záznamy z výslechů, výpisy z databáze S.H.I.E.L.D.u, telefonní rozhovory a další vymoženosti, které v podstatě nejsou bonusy v klasickém slova smyslu. Jsou spíše platnou součástí příběhu, protože leckdy ukrývají podstatné detaily, které předešlé dění prohlubují.

I díky tomu Tajná válka o několik délek trumfne klasické superhrdinské komiksy. Jenže nadprůměrných titulů v češtině vychází celá řada, takže pokud někdo touží po doporučení tohoto titulu oproti zbytku, nedočká se ho. Království tvé kupříkladu nabízí minimálně stejně velkou porci zábavy. Ještěže finální rozhodnutí náleží každému zvlášť.

Tajná válka, scénář Brian Michael Bendis, kresba Gabriele Dell´Otto, překlad Štěpán Kopřiva, nakladatelství Crew, 2008, 246 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio