Tajemství smrti

13. říjen 2024

V naší západní kultuře mluvíme o smrti velmi málo, stále je to jakési tabu, které nemá rušit náš spokojený život. Přitom jsou kultury, pro které je právě smrt vyvrcholením života. Hostem Spirituály je dokumentarista, cestovatel a spisovatel Viliam Poltikovič, který zkoumá smrt už mnoho let.

V roce 2015 odvysílala Česká televize jeho 13 dílný seriál Brána smrti, který ukazuje úplně jiný pohled na smrt, než je běžné. Koncem října půjde do kin nový film Viliama Poltikoviče Tajemství smrti, který nabízí inspiraci, jak přijmout smrt, jak se na ni připravit i jak se vyrovnat s odchodem blízkých. Skrze osobní příběhy lidí, kteří překonali svůj strach ze smrti, nám ukazuje, že přístup ke smrti může ovlivnit i kvalitu našeho života.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.