Tajemství domů: Starobylý dům U Halánků

Tajemství domů, pětidílný cyklus o významných stavbách, které vstoupily do historie, zahájíme návštěvou domu U Halánků na Betlémském náměstí v Praze, kde žil a šířil osvětu Vojta Náprstek (1826 – 1894). V souboru budov v areálu bývalého pivovaru a vinopalny „U Halánků“ v městské části Praha 1 na Starém Městě pražském se nachází Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, jedna ze stálých expozic pražského Národního muzea.

Historie domu je spletitá a začíná v 15. století, kdy stával na jeho místě pivovar se sladovnou. Roku 1676 koupil dům Jan Halánek z Jičína. V roce 1826 zakoupili staropražský dům U Halánků s pivovarem a vinopalnou manželé Fingerhutovi. Jejich mladším synem nebyl nikdo jiný než český vlastenec, sběratel, mecenáš, politik a národní buditel Vojtěch Náprstek (Adalbert Fingerhut).17. dubna 1874 položil Vojta Náprstek v areálu domu U Halánků základní kámen svého vysněného muzea.

03799728.jpeg

Náprstkovo muzeum se v 19. století stalo jedním z kulturních a vzdělávacích center české inteligence. Mnoho jeho sbírkových předmětů pochází z darů jak od zakladatele muzea Vojtěcha Náprstka, tak od jeho přátel a známých z řad českých exulantů, cestovatelů a etnografů.

03799726.jpeg

V domě přednášeli cestovatelé, kteří Náprstkovi posílali různé zajímavé předměty, především Emil Holub, Josef Kořenský, Enrique Stanko Vráz a další. Založen tady byl spolek Americký klub dam, přičemž americký mělo význam moderní. Předsedou byl zvolen Vojta Náprstek.

03799725.jpeg

V autentickém prostoru domu U Halánků o jeho historii, významných osobnostech s ním spojených, o jeho kuriozitách a tajemstvích si povídal autor pořadu Miroslav Buriánek s kurátorkou muzea, etnografkou a historičkou, dr. Milenou Seckou a s ředitelkou Náprstkova muzea dr. Evou Dittertovou.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio