Tajemná řeka

3. prosinec 2003

Tajemná řeka je smutný, vyzrálý snímek Clinta Eastwooda, který je dnes vzhledem ke svým rolím z osmdesátých let už také jen smutný a vyzrálý. Bývalý machoman zůstal na režisérské stoličce a propracoval jednotlivé aspekty kriminálně-psychologického dramatu do nejmenších detailů.

Tajemná řeka je smutný, vyzrálý snímek Clinta Eastwooda, který je dnes vzhledem ke svým rolím z osmdesátých let už také jen smutný a vyzrálý. Místo před kamerou přenechal schopným hercům, sám zůstal na režisérské stoličce a propracoval jednotlivé aspekty kriminálně-psychologického dramatu do nejmenších detailů. Tajemná řeka odhaluje složité výpovědi tří dospělých mužů, ovlivněných událostmi z dětství a opět se potkávajících u banální vraždy mladé dívky. Otázky viny, životní prohry a sleposti zákona se proplétají formálně jednoduchým scénářem jako složité gordické uzly, bez jednoduchého rozřešení. Eastwood si po dlouhé době nestěžuje na to, že je starým vyhořelým hercem, jako v poslední Krvavé stopě. Mnohem víc od prvních scén aspiruje na oscarovskou pozici nejlepšího režiséra tohoto roku. Metoda úspěchu vypadá až podezřele primitivně: Eastwood režíruje staromládenecky. Nezajímají ho experimentální přístupy, nezajímají ho efekty, zajímá ho jen příběh a jeho hloubka.

Clint Eastwood jako stoprocentní režisér

Centrem událostí jsou tři muži: Dave (Tim Robbins), Jimmy (Sean Penn) a Sean (Kevin Bacon). V dětství prožili nepříjemné dobrodružství s pedofilem, který unesl Davea a čtyři dny ho zneužíval. Dave, ačkoliv již ženatý otec, se stíny minulosti neustále bojuje. Jimmy se stal králem místního kriminálního undergroundu a Sean pracuje jako detektiv na místním okrsku. Potkávají se nad zavražděnou Jimmyho dcerou. Dave se díky své introversi a pozdnímu návratu domů v den vraždy stává podezřelým číslo jedna. Dětské přátelství ustupuje do pozadí a každý z mužů se musí chovat podle stylu vlastního života. Sean jako zásadový policista láme bariéru, zda by Dave skutečně mohl někoho zabít; Jimmy jako kriminální živel se zmítá mezi zodpovědností k vlastní rodině a touhou zabít vraha a Dave stále neví, kam patří - jestli do světa lidí nebo na území sociopatů. Během dvou hodin Eastwood stíhá jasně vykreslit psychologické profily nejen hrdinů, ale i jejich okolí. To je něco, co se například takovému Lesu Wisemanovi v Underworldu nepodařilo ani s tučným rozpočtem.

Sean Penn dlouho cvičil grimasy před zrcadlem

Sean Penn jednoznačně kraluje a dokáže diváka rozplakat, když bezmocně zuří při pohledu na mrtvolu milované dcery. Tajemná řeka je prodchnuta emocemi pramenícími především z Pennova podání novodobého mafiána na stezce pomsty. Stejně tak Tim Robbins dokazuje, že role tichých individuí jsou pro něj tím nejlepším, na rozdíl od démonických parodií, jakou byl jeho Bill Gates v Elitě. Konečně u Kevina Bacona jde zřejmě o nejrozporuplnější postavu, která zároveň bojuje s dávnými pocity, s odloučením manželky a nutností vykonávat spravedlnost. Jen u málokterého filmu vidíme tak sehranou kombinaci herců v rolích postavených na jiné strany příběhové barikády. Nelze zapomínat na vedlejší postavy, které u kriminálních dramat figurují jako přihazovači nápadů. Na míru ušité role Whiteyho (Laurence Fishburne), pobočníka Seana, manželky Jimmyho (Laura Linneyová) a Davea (Marcia Gay Hardenová) se dají předvádět jako výborné charakterové studie - zejména u Fishburneho, kterého známe hlavně coby chlapíka v dlouhém koženém plášti a s černými brýlemi. Po osvobození ze skořápky Matrixu se ukazuje jako neskutečně sympatický a schopný herec.

Tak sebereme ho nebo ne?

Literární předloha Dennisa Lehaneho hodně pomohla scénáristovi Brianu Helgelandovi (režisér Příběhu rytíře). Místy dokonce pocítíme závan Stephena Kinga a jeho nostalgického vzpomínání na zlomové okamžiky dětského života. Eastwood scénář nemodifikoval, jen pracoval na pospojování scén do jednoho celku. Jelikož je člověkem přímočarým, jsou všechny motivy postav jasně vysvětleny a vyřešení celého případu odhadne divák již v polovině filmu. Do konce filmu je přesto režisérem udržován mezi dvěma možnými konci. Eastwoodovo dílo je tak pragmatické, až postrádá "filmovou magii", která by diváka vtáhla do děje a vodila ho za nos až do finále. V tom se také projevuje zmíněný komplex Eastwoodova staromládenectví: ten klid, jasnost, logika a jistá melancholie jsou prvky, které by měly přitáhnout diváky do kin. Soudě podle ostatního filmového blábolení v multiplexech není Tajemná řeka špatnou volbou.

Alkohol za volantem škodí, tak po ulici jen chodím

Související odkazy: oficiální stránka

Tajemná řeka (Mystic River, USA 2003) Hrají: Sean Penn (Jimmy), Tim Robbins (Dave), Kevin Bacon (Sean), Laurence Fishburne (Whitey), Marcia Gay Hardenová (Celeste), Laura Linneyová (Annabeth), Kevin Chapman (Val), Tom Guiry (Brendan); Scénář: Brian Helgeland podle knihy Dennise Lehaneho; Hudba:Lennie Niehaus; Režie: Clint Eastwood; 138 minut, titulky

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.