Tady je králem šunka (18/19)

24. leden 2008

Hala sušárny je plná šunek, zavěšených na sebe v řadách po čtyřech jako vánoční ozdoby. Mají sochařský tvar, každá je označena červeným proužkem originální pečetě s údaji o původu. Bez nadsázky lze říci, že jsou to šunky s rodokmenem. Pokud by červená pečeť z některé kýty ve výrobním procesu spadla, musí být šunka vyřazena. V případě extremadurské sušené šunky platí, že ji uměli dělat "již staří Římané". Od dob jejich přítomnosti na Pyrenejském poloostrově se základní technologie výroby nezměnila, i když se pochopitelně modernizovala. Pravá extremadurská šunka, přirozeně sušená čtyři až šest let, má nepopsatelně libou chuť s lehkým odstínem švestky, je šťavnatá, a i když se musí kousat, zároveň se zázračně rozplývá na jazyku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.