Tady je králem šunka (18/19)
Hala sušárny je plná šunek, zavěšených na sebe v řadách po čtyřech jako vánoční ozdoby. Mají sochařský tvar, každá je označena červeným proužkem originální pečetě s údaji o původu. Bez nadsázky lze říci, že jsou to šunky s rodokmenem. Pokud by červená pečeť z některé kýty ve výrobním procesu spadla, musí být šunka vyřazena. V případě extremadurské sušené šunky platí, že ji uměli dělat "již staří Římané". Od dob jejich přítomnosti na Pyrenejském poloostrově se základní technologie výroby nezměnila, i když se pochopitelně modernizovala. Pravá extremadurská šunka, přirozeně sušená čtyři až šest let, má nepopsatelně libou chuť s lehkým odstínem švestky, je šťavnatá, a i když se musí kousat, zároveň se zázračně rozplývá na jazyku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.