Černá noha, vládce pastviny (17/19)
Černá noha, "pata negra", se říká iberským vepřům, menším, ocelově šedým, méně štětinatým a podobnějším divokému praseti než náš růžový vepř domácí. Iberský vepř kraluje extremadurské pastvině. Ti nejlepší, vybraní na šunku, hýčkaní majitelem velkostatku, se celý život svobodně prohánějí po stovkách hektarů půdy a živí se spadanými žaludy (bellota) ze středomořských a korkových dubů. Nejvýživnější jsou zralé žaludy, a tak se chovatelé obávají bouřky, náhlého větru nebo lijavce, který by z doubků srazil žaludy ještě zelené. Žaludy, svobodný život a neustálý pohyb - to jsou tři základní podmínky zcela mimořádné kvality a chuti extremadurské sušené šunky (jamón de bellota), která se z masa vepřů živených žaludy tradičně připravuje. Nad kvalitou chovu i konečného výrobku bdí zvláštní instituce, Regulační rada extremadurské pastviny, jejíž pracovníci sledují vývoj každého vybraného vepře až po konkrétní uzrálou šunku, kterou označují pečetí původu. Jednu takovou extremadurskou farmu - spíše latifundium - v reportáži navštívíme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.