Světová premiéra francouzské opery

7. únor 2002

Ve čtvrtek 7. února se ve Státní opeře Praha uskuteční světová premiéra opery L. Petitgirarda Joseph Merrick zvaný Sloní muž. Tato opera, v pořadí třetí, završí projekt nazvaný Současná francouzská opera, jehož záměrem bylo uvést na české operní scéně tři reprezentativní francouzské tituly tří století.

Joseph Merrick zvaný Sloní muž se tak zařadí k již uvedeným titulům Robert ďábel skladatele Giacoma Meyerbeera ((1791 - 1864) a Ariana a Modrovous Paula Dukase (1865 - 1935). Námětem k opeře se stal skutečný příběh Josepha Carey Merricka, který žil v Anglii na konci 19. století. Přezdívka "Sloní muž" charakterizuje deformace těla jako vnější znaky nemoci, která se vyznačuje abnormálním růstem některých částí těla. Tento tragický příběh se stal v roce 1980 předlohou pro slavný film amerického režiséra Davida Lynche. Hlavní role Johna Merrika a doktora Trevese v něm ztvárnili John Hurt a Anthony Hopkins.

Fotografie z filmu D. Lynche Sloní muž

Operou Joseph Merrick zvaný Sloní muž chce Státní opera Praha představit divákům současnou francouzskou operní tvorbu. Orchestr SOP bude řídit sám její autor Laurent Petitgirard.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.