Struny podzimu lákají na originální zpracování Schubertovy Zimní cesty do barrandovského ateliéru

16. říjen 2013

Drobné básně o stesku, samotě, vzdoru a rezignaci, jakýsi intimní deník láskou zklamaného člověka – to je Zimní cesta německého básníka Wilhelma Müllera. Tyto obrazy se staly inspirací pro skladatele Franze Schuberta, který krátce před svou smrtí Zimní cestu v první třetině 19. století zhudebnil.

Svým cyklem založil tradici německé romantické písně, která bývá vyhledávanou součástí repertoáru řady pěvců. Nyní se na festivalu Struny podzimu chystá nové uvedení a to v netradičním prostoru barrandovských filmových ateliérů. Nedočkáme se tedy klasického provedení – sólista v koncertním obleku a u klavíru.

Projekt vzniká ve spolupráci s operou Národního divadla v Praze a připravuje ho režisér Jiří Heřman, o němž je známo, že často a rád hledá pro uvádění hudebních děl nečekaná a také provozně dost složitá místa (připomeňme například produkci opery ve vývařovně bohnické léčebny).

02987722.jpeg

Scénické provedení Zimní cesty v prostoru pro posluchače velmi netradičním svědčí o jasném inscenačním záměru a představě. „Pro mě je to cesta hledání, cesta z lidské samoty a jakési sebepoznání,“ říká Jiří Heřman.

Jak výtvarnice kostýmů Lenka Polášková, tak scénograf Pavel Svoboda museli vycházet právě ze syrového prostředí legendárního barrandovského ateliéru zvaného dřevák, jenž je veřejnosti přístupný jen zřídka. Důležitou roli má i hra se světlem světelného designéra Daniela Tesaře.

Interpretaci písňového cyklu režisér svěřil třem zpěvákům – jsou to Jiří Hájek, Matěj Chadima a Jiří Brückler – a to přesto, že je Zimní cesta napsána pro jeden sólový hlas. Klavírní doprovod má na starosti Ivo Kahánek a objeví se také Kateřina Kněžíková v roli ženského anděla i pokušitele.

Diváky ale nečekají jen špičkové pěvecké výkony – bude se také jezdit na kole, lézt do výšek, muzicírovat na housle či klarinet.

Písňový cyklus Zimní cesta se na festivalu Struny podzimu dočká tří provedení – 23., 24. a 25. října vždy v 19:30 v ateliéru číslo 4 ve filmovém studiu Barrandov.

02987724.jpeg
autoři: Antonín Pfeifer , Helena Petáková
Spustit audio