Stoletý klasik Ingmar Bergman. Pořady k výročí narození švédského režiséra

12. červenec 2018

Když se před sto lety, 14. července 1918, narodil Ingmar Bergman, byl film ještě pořád v začátcích. Už tehdy ho dopředu posouvali především autoři, jejichž díla nějak vybočovala či překračovala dosavadní filmové stereotypy, rámce a pravidla. Ingmar Bergman se později stal jedním z nich. Stal se klasikem v tom nejlepším smyslu slova: autorem, jehož dílo žije a mluví bez ohledu na stárnutí v čase.

Vrcholy z díla Ingmara Bergmana

Snímek z filmu Fanny a Alexandr z roku 1982. Režíroval Ingmar Bergman

Které filmy vzývaného švédského divadelního a filmového režiséra se vryjí do paměti a už tam zůstanou? Čeho si na nich cení domácí filmoví historici a publicisté a co naopak vnímají jako problematické?

Filmaři jako Bergman dnes tvoří něco jako „hlavní osu Filmu“. Je to linie specifických originálních světů, připomínající linie pojmové ve filozofii nebo stylotvorné ve výtvarném umění. Patří sem filmaři, kteří se svou obrazovou a dramatickou vynalézavostí odlišují natolik, že vytvářejí samostatný umělecký žánr. Proto se také chodí na Bergmana, na Felliniho, na Triera, na Formana, na Tarkovského, na Noe nebo na Omerzu…nechodí se „jen“ na film.

Bergmana nelze snadno oddělit od obrazu, ale protože se i sám věnoval hodně divadlu, je přechod jeho filmových intimních dramat do zvukového prostoru vcelku přirozený. Český rozhlas Vltava se ve své vzpomínce na velkého režiséra nesnaží ukrást Bergamana obrazu, nýbrž chce ukázat, jak mnohovrstevnatý svět jeho imaginace byl.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti letos i s Vltavou

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018 (detail vizuálu)

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos proběhne od 27. července do 5. srpna a ponese se ve víru oslav – 100 let výročí od narození Ingmara Bergmana. K programu se na místě připojí i stanice Vltava. Během festivalu uvede v Divadelním a literárním stanu od švédského velikána tři rozhlasové inscenace.

Bergmanovo filmařské dílo se pokusili v hodinovém speciálu probrat filmové Reflexe Pavla Sladkého a Šárky Gmiterkové. V sobotu 14. 7. jste si mohli poslechnout premiéru nového zpracování Bergmanovy Sarabandy, posledního dílu Scén z manželského života. A až do neděle 22. 7. běžela četba z režisérových vzpomínek Dobrá vůle.

Kdo z posluchačů se letos vydává na Letní filmovou školu do Uherského Hradiště, má šanci uslyšet volnou trilogii bergmanovských pořadů.

Ingmar Bergman na Letní filmové škole

28. 7. 16:00
Ingmar Bergman: Sarabanda
Rozhlasová premiéra v sobotu 14. 7. 2018.
Lásky hra sobecká.
Johan a Mariane ze Scén z manželského života se setkávají na konci života. Návštěva bývalé ženy na odlehlém panství, kde kromě stárnoucího milionáře žije jeho nemilovaný syn Henrik a talentovaná vnučka Karin, připravující se na studia violoncella.
Premiérová rozhlasová inscenace letošních bergmanovských připomínek v Českém rozhlase Vltava.
Režie Štěpán Pácl
Účinkují Ladislav Mrkvička, Taťjána Medvecká, Vladimír Javorský, Klára Suchá.

2. 8. 15:30
Ingmar Bergman: Nevěra
Příjemné intermezzo s ničivými následky.
Herečka Marianne je šťastně provdaná za dirigenta Markuse, přesto se zamiluje do režiséra Davida. Chvíli si všichni myslí, že o nic nejde, než nad svými city ztratí kontrolu.
Režie Hana Kofránková.
Účinkují Ivan Trojan, Dana Černá, Lukáš Hlavica, Jiří Ornest, Taťjana Medvecká, Julie Baboráková, Jiří Klem, Ivan Řezáč, Marie Štípková, Helena Dvořáková, Apolena Veldová.
Rozhlasová premiéra 2012.

4. 8. 16:00
Ingmar Bergman: Malba na dřevě
Jedinou jistotou zůstává smrt.
Příběh rytíře Antonia Blocka, který se se svým sluhou vrátil po letech strávených na křižácké výpravě do vlasti postižené morem. Divadelní hra, která sloužila jako předobraz ke scénáři filmu Sedmá pečeť.
Režie Vladimír Rusko.
Účinkují Ladislav Frej, Jiří Lábus, Luděk Munzar, Barbora Hrzánová, Milena Steinmasslová, Josef Somr, Zdeněk Žák, Ilona Svobodová, Věra Slunéčková.
Rozhlasová premiéra 2006.

autor: Petr Fischer
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.