Stig Ryste Amdam: Myšičko, myš, pojď ke mně blíž. Vtipná hra ze špinavého zákulisí vysoké politiky

29. červen 2021

Norská satira, jejíž titul odkazuje na dětskou hru, kdy silnější chytá slabšího, popisuje mechanismy politických intrik, vystihuje ideové vyprázdnění a cynismus některých stran. Příběh mladého Larse vstupujícího do nejvyšších pater moci vám může v některých detailech připomínat i domácí politickou scénu, proto je na místě uvést, že veškeré události a osoby jsou fikcí autora. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Lars (Martin Myšička), Ingrid (Dana Černá), Roland (Milan Bahul), Anna (Apolena Veldová), Natálie (Johana Sládková), Zuzana (Alžběta Synáčková), redaktorka + novinářka (Kateřina Fixová), moderátor + novinář (Tomáš Vacek), číšník + vrátný (Jan Kostroun), asistentka + obsluha McD (Martina Macková), žena v autě (Tereza Klomínková), titulky scén (Vladimír Fišer) a Nina (Lucie Pernetová)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Karolína Stehlíková
Hudba: Petr Mandel
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2010

Stig Amdam (1961) je norský dramatik a herec. V osmdesátých letech vystudoval Státní divadelní akademii a poté nastoupil do Divadla Hålogaland v Tromsø. Podílel se na mnoha divadelních i rozhlasových produkcích. Od roku 1989 byl zaměstnán jako herec a režisér na Národní scéně v Bergenu. Je autorem devíti her a dramatizací, např. Sesuv (Ras, 2006) nebo Simonův příběh (Simons historie, 2008) – ten byl v roce 2010 nominován na Cenu severské dramatiky (Nordisk Dramatikerpris). 

Ve hře s ironickým názvem Myšičko, myš, pojď ke mně blíž svádí ambiciózní Anna a populistický Lars nečistý boj plný podrazů o místo místopředsedy politické strany. Roland, předseda oné strany, dbá hlavně o to, aby svého příštího nejbližšího spolupracovníka měl zcela pod kontrolou. Do souboje se zapojí Larsova manželka Ingrid, významným se se ukáže také jeho aktuální skandál.

Hra se v roce 2007 ucházela o nejvyšší cenu na festivalu Prix Italia. Pro Český rozhlas ji později natočil Dimitrij Dudík s Martinem Myšičkou, Danou Černou, Milanem Bahulem a Apolenou Veldovou v hlavních rolích.

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.