Stanislav Kolář: Neměl jsem pevné nervy, a tak jsem Orwella vyhodil z okna vlaku

9. srpen 2019

Stanislav Kolář, vysokoškolský pedagog, odborník na americkou židovskou literaturu a americkou alternativní kulturu, amatérský divadelník, autor básní a cestovatel, mluvil ve Vizitce s Evou Lenartovou o textech zpěvačky Tracy Chapman anebo o tom, jaké to bylo, když se setkal s prvním skutečným Angličanem.

Angličtinu začal amerikanista Ostravské univerzity Stanislav Kolář studovat v 70. letech minulého století, tedy v době, kdy v tehdejším Československu všichni povinně mluvili rusky.

Stanislav Kolář

Učit se anglicky bylo tedy už z principu trochu podezřelé, ale možné. Přednášelo se ovšem v češtině a nejbližší rodilí mluvčí zůstávali odděleni železnou oponou. „Spíš než angličtina se učilo o angličtině,“ vzpomíná s úsměvem Stanislav Kolář, který měl nakonec štěstí, protože jej profesně i osobnostně velmi inspiroval skvělý olomoucký amerikanista Josef Jařab.

Podívej, skuteční Čechoslováci!

Za prvním skutečným Angličanem se po nutných a nakonec kupodivu vítězných bojích s úřady společně s manželkou vypravili v 80. letech stopem. Byli mladí a tento způsob cestování byl samozřejmě nejlevnější. U jednoho z britských řidičů vyvolal jejich původ takové nadšení, že je zavezl domů, aby se i rodina mohla podívat, jak vypadají dobře hlídaní skuteční Čechoslováci.

„Hned pár měsíců po změně režimu jsem pak s dvěma sty dolary v kapse vyrazil na dva měsíce do Spojených států, které jsme s kamarády procestovali křížem krážem jako postavy z románu Jacka Kerouaca,“ vzpomíná Stanislav Kolář.

Stanislav Kolář

Dnes jezdí po celém světě. Jeho oborem je americká židovská literatura a americká alternativní kultura, často tedy cestuje do Ameriky. Svět ale s nezkrotnou zvědavostí  poznává i během častých soukromých cest.

Před několika týdny se například vrátil z Mongolska a země střední Asie ho inspirovala k básni, jež se stane součástí chystané sbírky. Ostatně nebude to první kniha básní ostravského amerikanisty, je také autorem útlé sbírky Tenisový sen.

Ještě o jedné absurditě doby před rokem 1989 mluvil Stanislav Kolář ve Vizitce. Před rokem 1989 byste si ve veřejné knihovně slavný román Georga Orwella 1984 nejspíš nevypůjčili, sci-fi o totalitní společnosti příliš připomínalo komunistickou realitu. Provézt takovou knihu přes železnou oponu chtělo pevné nervy. „Kdo je neměl, volil během cesty vlakem rychlá a jednoduchá řešení. Vyhodil ji z okna ven.“

autor: ele
Spustit audio