Stalo se

24. červen 2008

Jít na nový film Nighta M. Shyamalana je jako jít na horskou dráhu, u níž máte relativně velkou pravděpodobnost, že pojede pořád jenom dolů. S talentem a imaginací původně indického režiséra se v průběhu času něco stalo. Od průlomového Šestého smyslu (šest oscarových nominací) a nedoceněného Vyvoleného následovalo zakopnutí v podobě Znamení a Vesnice, které vedlo k (téměř úplnému) pádu v podobě neuchopitelné Ženy ve vodě. UVNITŘ TRAILER

Po delší pauze, kdy Shyamalan údajně obcházel studia a jen s obtížemi hledal zázemí pro svůj další snímek, přichází s další karatelským příběhem, pohybujícím se na hranici hororu, sci-fi a ekologického thrilleru. Použil v něm klasické vyprávěcí schéma - společnost je ohrožena neznámým nepřítelem, skupinky dezorientovaných lidí prchají do bezpečí, a když mají chvilku, snaží se zjistit, co se to kolem děje a kdo za to může.

0:00
/
0:00

Ve Stalo se jsou obyvatelé východního pobřeží USA postiženi neznámým toxinem způsobujícím změny v lidském chování, které vedou k hromadným sebevraždám. Nebezpečí se nekontrolovatelně šíří a jeho původcem nejsou teroristé, což by odpovídalo oblíbeným konspiračním teoriím, ale cosi původně daleko všednějšího a banálnějšího.
Mezi prchajícími je i středoškolský učitel biologie Elliot (Mark Wahlberg) se ženou Almou (Zooey Deschanelová). Elliot díky svému vzdělání dokáže brzy odhalit zdroje sebevražedné epidemie a navíc si během boje o život stihne vyřešit manželskou krizi, jejíž příčiny jsou možná hluboké, ale její projevy budou dospělému divákovi připadat spíše úsměvné.

Stalo se

Shaymalanovské eso v rukávu, tedy závěrečná pointa, která je pro většinu jeho snímků charakteristická, se v tomto případě sice koná, ale je vyškrábnutá hodně ode dna a tak postrádá potřebnou sílu.

Účinku dosahují tvůrci filmu jinak - kromě pomalu budovaného napětí, které je pro daný žánr základem, jim k němu posloužily obyčejné věci, nově nabité zlověstnými významy. Vítr v korunách stromů, praskající větve, zmítající se stébla trav - příroda už tu není povinným a samozřejmým poskytovatelem klidu a odpočinku, ale daleko temnějším milieu. Snímek, v němž každé zaprášené křovíčko u cesty představuje varování a pokojová květina je potenciálním zabijákem, je děsivý zcela nezvyklým způsobem. Stejně tak funguje i vlna sebevražd, které postižení páchají nejrůznějšími způsoby (k nejvynalézavějším patří použití zahradní techniky nebo šelem v ZOO). Potenciál, který takto získal, ale Shyamalan bohužel nedokázal patřičně - nebo spíše vůbec - využít. Objeví-li se ve snímku zajímavá vedlejší postava (zahradník provozující živnost u atomové elektrárny), která si zaslouží vlastní příběh, nechá ji režisér zmizet v davu, některé scény si marně říkají o letecké záběry.

Stalo se

Navzdory atraktivnímu námětu, v němž lze nalézt inspiraci Wyndhamovým Dnem trifidů, Hitchockovými Ptáky nebo Spielbergovou - resp. Wellsovou - Válkou světů zůstává Stalo se poměrně řídkým příběhem se spoustou klišé. Shyamalanova ambice hodnotit prostřednictvím svých filmů okolní svět jako zkažený a odsouzený k zániku tu vede k ekologicko-mystické agitce, kterou nezachrání ani jinak sympatická poznámka, že příroda má svá pravidla, kterým nemůžeme, či nemusíme rozumět. Zjevně talentovaný režisér jakoby se tu nadechl k další potemnělé legendě, ale nakonec diváky počastoval jen varováním z nedělní školy o tom, že příroda si všechno líbit nenechá.

Stalo se

Stalo se bohužel zřejmě neposlouží ani jako resuscitace kariéry Marka Wahlberga, jemuž psal režisér roli přímo na tělo, jakkoliv Zooey Deschanelová v roli jeho citově "porouchané" partnerky podává (možná až nechtěně) přesvědčivý výkon.

Jak bude resuscitovat svou filmařskou kariéru sám Shyamalan, lze těžko odhadovat - další mysteriózní příběh už zřejmě nevydrží ani jeho sklaní fanoušci. Možná by šokoval naprosto civilním, biografickým příběhem o tom, co se stalo na cestě od oscarových nominací k řadovému béčku s krátkou spotřební lhůtou.

Stalo se

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD flash trailer, Bontonfilm

Stalo se The Happening thriller - sci-fi, USA / Indie, 2008

Scénář, námět, režie: M. Nihgt Shyamalan, kamera: Tak Fujimoto, hudba: James Newton Howard, střih: Conrad Buff IV

Hrají: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Ashlyn Sanchez, Spencer Breslin, M. Night Shyamalan

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.