Sputnik, moták nebo tenisky Allena Ginsberga. 100 věcí, které vyprávějí historii Československa, představuje výpravná kniha

5. leden 2018

Umí předměty mluvit? Bezpochyby. Prolistujte si s editorkou Petrou Novákovou knihu Příběhy věcí, kterou na konci roku vydalo nakladatelství Labyrint.

„Chtěli jsme vytvořit kulturně společenský bedekr, který by historii vyprávěl věcmi z různých oblastí – bez ohledu na to, jestli je to významná designová ikona nebo marginálie ryze osobního rozměru,“ popisuje základní ideu Petra Nováková. Výsledkem je obsáhlá kniha složená z autorských esejů někdy více, jindy méně faktografických, doplněná řadou fotek. Na vizuální stránce se výrazně podepsal grafický designér Martin Hůla.

Kyvadlo Metronon na pražské Letné, legendární prolézačka Sputnik, první Československá známka, to jsou předměty vypovídající jasně o své době. Některá hesla pracují s věcmi v poněkud složitějším pojetí – jak třeba do předmětu převést slavný cvik Věry Čáslavské? Jak zachytit příběh Müllerovy vily?

„Seznam závad Müllerovy vily se vztahuje už k době, kdy ve vile sídlilo Státní pedagogické nakladatelství, a paní Müllerové zůstala jen jedna místnost, ve které tam žila. V tomto dokumentu si stěžuje na špatné zacházení s vilou,“ vysvětluje Petra Nováková, proč se v knize neobjevil nákres raumplánu nebo třeba vila sama o sobě. Soupis závad spojuje několik témat v jednom – připomíná ikonickou stavbu a zároveň vypráví o fenoménu znárodňování.

 „Ta kniha by měla fungovat podobně jako naše paměť -  ta se taky skládá ze střípků, které jsou více či méně důležité, někdy si pamatujeme zdánlivě nepodstatný detail, který vypovídá o něčem zásadním,“ dodává Petra Nováková.

Spustit audio