Spláchnutej

15. prosinec 2006

Říká se sice, že "jednou jsi dole, jednou nahoře", ale když to člověk říká, má málokdy na mysli tak skvělý život a tak hluboký pád, jaký zažije Roddy St. James z Kensingtonu, když se z pozice milovaného a hýčkaného domácího mazlíčka dostane nepřízní osudu až na samé dno. Roddyho poklidný život spláchne odpadní roura a slovy Winstona Churchilla jej čeká jen krev, pot a slzy, když se v následné odyseji pokouší poprvé v životě poprat se životem a získat své teplé místečko na slunci zpět. UVNITŘ TRAILERY!

Představte si, že si žijete jako na zámku, všechno vám naservírují pod nos, nemáte absolutně žádné starosti, snad jen zda strávíte odpoledne koukáním na televizor s úhlopříčkou gigantických rozměrů, nebo turnajem v plážovém volejbalu s Barbie a Kenem, a do tohoto poklidného lenošení vám jednoho krásného dne vtrhne s razancí bouracího kladiva vetřelec. Jelikož jste jemný a uhlazený gentleman, buranské způsoby onoho individua kalí vaši případnou radost ze společnosti. Když už pohár vaší trpělivosti přeteče a vymyslíte rafinovaný plán, jak se záškodníka zbavit, zjistíte tím nejhorším způsobem, že buranské chování nemusí vždy chodit ruku v ruce se sníženým intelektem, a přijdete na to, že přísloví: "kdo jinému jámu kopá...." může být až bolestně pravdivé.

Spláchnutej

Ve stejné situaci se ocitnul i domácí myšák Roddy St. James, byv spláchnut do záchodového odpadu a vyplivnut do londýnských kanálů mezi ostatní myši do drsného světa, kde nezáleží na původu a vychování, ale na tom, co člověk (potažmo myšák) skutečně dokáže. Na to, aby se Roddy dostal zpátky do svého pohodlného sídla, musí absolvovat nebezpečnou cestu a jediným, kdo mu může pomoci, je ostřílená myš Rita se svou lodí. Ve snaze dostat se na povrch naruší plány místnímu bossovi, monarchistickému, teatrálnímu žabákovi von Ropušákovi, který prahne po pomstě.

Spláchnutej

Spolupráce DreamWorks a Aardman studios přinesla své ovoce již v podobě úspěšného W&G Prokletí králíkodlaka, a protože se dílo podařilo, nebyl důvod v plodné spolupráci nadále nepokračovat. Přehluboká studnice nápadů studia Aardman se spojila s precizní animací, zázemím a fondy DreamWorks a výsledek opravdu stojí za zhlédnutí. Vždycky jsem měl pocit, že animované celovečerní filmy a jejich tvůrci trochu hřeší na technickou stránku věci a ostatní složky, které dělají dobrý film filmem, hrubě zanedbávají. A tak se často stává, že máte úžasné vizuální dílko prodchnuté patosem s příběhem, který by uchvátil možná tak čtenáře slabikáře. Spláchnutej je v tomto ohledu více než čestnou výjimkou. Když vynecháme bezesporu kvalitní animaci, přirozený pohyb i mimiku postav i jejich na první pohled aardmanovskou vizáž, je jeho hlavní devizou kompaktní a svěží scénář, vystavěný se značnou mírou nadsázky. Není v něm jediný hluchý nebo nefunkční okamžik a každé potenciální klišé je už v zárodku spláchnuto přívalem britského humoru.

Spláchnutej

Prvním plánem filmu je de facto samotná snaha Roddyho dostat vše do normálu, ve druhém plánu ovšem přichází na to, že jeho dosavadní život nestál za moc a že jsou na světě důležitější věci než pohodlí, blahobyt a bezpečí. I druhý plán se obejde bez patosu, potoků slz a přehnaně emotivních scén. Stejně jako v životě neprovázejí změnu hodnotového žebříčku člověka zvuky fanfár, obejde se bez nich i Spláchnutej. Kromě neustávající akce je celý film přímo prošpikovaný humorem, ať už verbálním nebo vizuálním, nebo hudební a situační komikou. Nutno poznamenat, že se jedná o legraci té nejvyšší kvality. Jemná nadsázka, přátelské špičkování mezi britským a francouzským životním stylem a parodické odkazy na filmová klišé vám neustále zdvihají koutky.

Spláchnutej

Nebyl by to však aardmanovský rukopis, aby se tam nenašla i řada hříček pro pobavení náročnějších diváků (za vše mluví scéna, ve které se hlavní hrdinové při jedné z honiček propadnou stropem na záchod, na jehož míse sedí překvapený šváb, zakrývající se rozečtenou Kafkovou Proměnou).

Spláchnutej

Na své si přijdete i co se týče poslechu. Zvukový doprovod filmu tvoří pečlivě vybraný soubor britské popové a rockové klasiky, povětšinou servírovaný muzikálními slimáky, a to nejčastěji ve chvíli, kdy jak text, tak nálada skladby bezchybně vystihují situaci.

Pokud si chcete odpočinout od předvánočního shonu, na chvilku myslet i na něco jiného, než na to, kolik Vám ještě schází dárků, a zároveň se při tom dobře pobavit, určitě zajděte do kina na Spláchnutého. Téměř dvouhodinová myší jízda nenechá vaše bránice ani na chvilku v klidu a precizní práce celého filmového štábu Vás určitě uchvátí. Přejme spolupráci Aardman Studios a Dreamworks do budoucna hodně zdaru, aby se jim i nadále dařilo udržovat laťku stejně vysoko.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash-trailer), Bontonfilm

Spláchnutej (Flushed Away), Velká Británie/USA, 2006, 86 min, komedie/rodinný/animovaný

Režie: David Bowers, Sam Fell, scénář: Dick Clement, Ian La Frenais, produkce: Cecil Kramer, Peter Lord, Steve Pegram, David Sproxton, hudba: Harry Gregson-Williams, kamera: Brad Blackbourn, Frank Passingham, střih: Eric Dapkewicz, John Venzon

Hrají: (v českém znění) Zbyšek Pantůček, Tereza Bebarová, Martin Zahálka, Lukáš Hlavica, Pavel Soukup, Bohdan Tůma

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.