Smrtonosná past 4.0

10. srpen 2007

Svět se neustále mění a požadavky na člověka moderní doby se stupňují každým okamžikem. Dříve padouchům stačilo dokonale ovládat bojová umění, mít pár kilo výbušnin a patřičný arzenál, dnes musí krom toho krotit počítače a po klávesnici se pohybovat s jistotou a rychlostí klavírního virtuosa. Ani zloduši 21. století si však nepřijdou na Johna McLana, který hodlá být osinou v zadku jakémukoli teroristovi a proti moderním technologiím neváhá nasadit buldočí vytrvalost a moře vtipných hlášek. UVNITŘ TRAILER!

Federální vyšetřovací úřad, oddělení pro počítačovou bezpečnost, předvečer dne Nezávislosti. Dochází k rozsáhlému výpadku softwarového vybavení a je více než zřejmé, že jde o pečlivě zosnovaný útok, za kterým zcela jistě stojí velice zdatný hacker nebo skupina hackerů. FBI má naštěstí seznam úzké skupiny lidí, kteří mají schopnosti k tomu, aby něco podobného dokázali, a ředitel okamžitě nařídí jejich okamžité předvedení i za pomoci místní policie. Tak se přihodí, že jednoho ze softwarových delikventů jede zatknout John McLane, krátce poté, co se pohádá se svou dcerou. Jeho náladě akorát zahraje do noty, když se počítačového mága Matta Farrella pokusí před jeho očima zavraždit. McLane si na profesionálních zabijácích s gustem zchladí žáhu a už je v tom až po uši. Další zkažený svátek a další špatná chvíle na špatném místě.

Okamžitě se však ukáže, že hackerský útok není ojedinělým pokusem o infiltraci do virtuálního hájenství FBI. Je součástí promyšleného plánu, jak srazit vládu na kolena, odříznout ji od peněžních zdrojů, infrastruktury i možností komunikace, a vše má na svědomí zneuznaný odborník na počítačovou bezpečnost. Od totálního chaosu a návratu do doby kamenné mohou Spojené státy zachránit pouze Matt Farrell a John McLane jako metaforické spojení mozku a svalů. Schválně si tipněte, který ze zmíněných instrumentů hraje v tomto případě hlavní roli.

Smrtonosná past 4.0

Len Wiseman je jako režisér nekompromisním zastáncem akce a na nové Smrtonosné pasti je to znát víc než dost. Tempo filmu je od samého začátku přímo vražedné a veškeré prostředky jsou tomu naprosto podřízeny. Bitka střídá honičku, rychle se pohybují kola, prsty po klávesnicích i pěsti v soubojích, smrtonosná je i kadence, s níž McLane chrlí vtipné a sarkastické hlášky, a vražednou rychlostí byl očividně napsán i scénář, který se svým vztahem k realitě podobá filmům o Harry Potterovi a o nějaké vnitřní logice si může nechat jen zdát (FBI při soustředěných počítačových útocích napadne, že by s tím mohli mít něco společného hackeři, ale myšlenka, že by za tím mohl stát člověk, kterého s ostudou vyrazili, když je varoval před tímto krizovým vývojem, je ani na vteřinu nenapadne). O logiku v případě Smrtonosné pasti 4 rozhodně nejde, Len Wiseman se zkrátka rozhodl divákům předložit svižnou podívanou, která je vmáčkne do sedačky v kině a přinutí je zírat na nepřetržitý sled vizuálních efektů, kaskadérských kousků a bojových choreografií, slepených se značnou řemeslnou zručností.

Smrtonosná past 4.0

Herecké výkony jsou také na slušné úrovni. Bruce Willis si už tvrdohlavých, neustále vtipkujících ošuntělých policajtů zahrál tolik, že do té role vklouzne úplně přirozeně a jeho fyzická kondice je také obdivuhodná. Jeho parťák Justin Long (Matt Farrell) si poměrně s gustem zahrál vyděšeného počítačového mága, který během celého filmu ujde dlouhou cestu, než v sobě najde odvahu. O něco horší situace je na straně záporňáků - Maggie Q v roli něžné drsňačky Mai Lihn vás prostě nepřesvědčí, že by dokázala zvládnout McLanea a ani se přitom nezadýchat, a Timothy Olyphant (Thomas Gabriel) je chvílemi spíš hysterický než charismatický, kvalit Hanse Grubera nikdo z nich nedosahuje ani v nejmenším.

Smrtonosná past 4.0

Smrtonosná past 4 je akční podívaná, na které se budou vaše oči pást, váš mozek si odpočine a víc se asi čekat nedalo. Snad jen trochu překvapí, že si McLane za ta léta boje proti padouchům nevysloužil spandexový kostým.

Smrtonosná past 4.0

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Smrtonosná past 4.0 (Live Free or Die Hard) akční / thriller, USA, 2007

Režie: Len Wiseman, scénář: Mark Bomback, kamera: Simon Duggan, produkce: Michael Fottrell, John McTiernan, Arnold Rifkin, Bruce Willis, střih: Nicolas De Toth, hudba: Marco Beltrami

Hrají: Bruce Willis (John McLane), Timothy Olyphant (Thomas Gabriel), Justin Long (Matt Farrell), Maggie Q (Mai Lihn), Cliff Curtis (Bowman), Mary Elizabeth Winstead (Lucy McClane)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.