Slovenské divadlo v Praze

18. únor 2002

Od 18. února začíná v Divadle Bez zábradlí již 7. ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze. Od pondělí do neděle se divákům představí plejáda herců ze sedmi slovenských divadel. Festivalový program zahájí představení Scény z manželského života (I. Bergman) v nastudování herců Činohry Slovenského národního divadla.

Ingmar Bergman - světoznámý švédský filmový režisér, spisovatel a divadelní režisér natočil v letech 1973 - 1974 šestidílný televizní seriál o peripetiích manželských, nemanželských a mileneckých vztahů. Tento seriál byl ve Švédsku velmi sledovaný a natolik úspěšný, že z televizní verze vznikl celovečerní film a také divadelní hra, kterou Bergman i režíroval. Bergmanovo psychologické mistrovství, obsažné dialogy, jeho schopnost obnažit i ty nejintimnější vztahy a problémy mezi mužem a ženou poskytuje nejen skvělý materiál pro hereckou tvorbu protagonistů činohry SND, ale i možnost nekompromisního pohledu do naší vlastní duše, do našich intimních vztahů, sexuálních závislostí, egoismu a citových zmatků. V režii Vladimíra Strniska hrají Anna Javorková, Jozef Vajda, Richard Stanke, Michaela Čobejová, Viera Strnisková, Eva Mária Chalupová.

Ingmar Bergman

Festivalový program:


18. 2. 2002 v 19 hodin

Scény z manželského života (I. Bergman)

Malá scéna SND (Bratislava)


19. 2. 2002 v 19 hodin

Kvarteto (H. Müller)

Divadlo Astorka Korzo'90 (Bratislava)


20. 2. 2002 v 19 hodin

Čechov boxer (V. Klimáček)

GUnaGU (Bratislava)


21. 2. 2002 v 19 hodin

Roberto Zucco (B. M. Koltés)

Státní divadlo Košice


22. 2. 2002 v 19 hodin

Zahraj to ešte raz, Sam (W. Allan)

Divadlo SNP Martin


23. 2. 2002 v 17 a 20 hodin

Jááánošííík (po tridsiatich rokoch) (S. Štěpka)

Radošínské naivné divadlo (Bratislava)


24. 2. 2002 v 17 a 20 hodin

V tedy na Jamajke (D. Churchill)

Štúdio L+S (Bratislava)

Svou záštitu letos festivalu udělili předsedové vlád ČR Miloš Zeman a SR Mikuláš Dzurinda, primátor hl.m. Prahy Jan Kasl a primátor hl.m. Bratislavy Jozef Moravčík. 7. ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze je pořádán ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Ministerstva kultury SR.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.