Skotsko v Čechách

20. srpen 2004

Řinkot zbraní promíchaný se zvukem dud, muži v kostkovaných kiltech, vůně skotské whisky a haggisu (skotského národního jídla), mohutní muži zápolící s těžkou kládou či ohromnými kameny - ne, nejste na skotské Vysočině, ale na severu Čech v malebném zámku Sychrov u Turnova, kde se 21. srpna 2004 již po čtvrté uskuteční největší festival skotské kultury ve střední a východní Evropě - 4. skotské hry Sychrov.

Již od rána, kdy se otevřou brány zámeckého areálu, se zámek Sychrov stane hlavním skotským centrem celého středoevropského regionu, kde se na několika scénách rozsetých v rozsáhlém zámeckém parku návštěvníci setkají se vším, co ke Skotsku neodmyslitelně patří. Na co se tedy mohou těšit? Nejzajímavější a pro oko diváka asi nejpřitažlivější bývají soutěže skotských siláků. Skotské hry Sychrov nejsou výjimkou. Nedílnou součástí 4. skotských her Sychrov je i soutěž v tradičních skotských "těžkoatletických" disciplínách - Highland Games Czech Open. Hod kládou (tradičně mívá cca 6-7 m a hmotnost cca 50 kg), hod závažím (mívá 26 kg) do výšky a do dálky, hod kamenem do dálky či přetahování lanem družstev jsou disciplíny, které přilákají nejednoho návštěvníka či návštěvnici. A pokud si budou moci poměřit síly s několikanásobným mistrem světa, Evropy, Velké Británie atd. a jedním z nejúspěšnějších skotských závodníků historie Hamishem Davidsonem či jeho kolegou Peterem Whiteheadem a zasoutěžit o ceny, jež do soutěže vedle hlavního organizátora, společnosti Kilt, věnovali i jednotliví sponzoři - kdo odolá?

James MacLean - přední světový skotský dudák

Synonymem Skotska jsou již po staletí skotské dudy. Nástroj, který byl jedněmi milován a ctěn (Skoty) či nenáviděn a zakazován (nepřáteli Skotů), samozřejmě na 4. skotských hrách Sychrov chybět nebude. A to jak během vystoupení na hudební scéně (např. James MacLean, jeden z předních skotských dudáků na světě, the 1st Bohemian Highland Pipers, historicky první tradiční skotská dudácká skupina ve střední a východní Evropě, atd.), tak i během mezinárodní soutěže skotských dudáků Silver Reed Competition, která je vůbec první soutěží skotských dudáků ve střední a východní Evropě.

The 1st Bohemian Higland Pipers - tradiční skotská dudácká skupina

Keltská hudba je již po desetiletí celosvětovým fenoménem. Její podobu v podání hudebních skupin i jednotlivců z České republiky i ze zahraničí budou moci návštěvníci vychutnat na dvou hudebních scénách. Kromě jiných se představí např. skupina Kinlochard Ceilidh Band ze Skotska, která patří mezi nejpopulárnější skotské ceilidh skupiny v Británii a jejíž CD Strip the Willow se v roce 2002 stalo nejprodávanějším CD s tradiční skotskou hudbou ve Velké Británii, skupina Hoover the Dog z Walesu, která v současné době patří ke špičce tradiční waleské hudby, legenda české keltské hudby, mág elektrických houslí, bývalý člen legendárních ETC... Jan Hrubý (společně s Rudolfem Hálkem), skupina Czeltic, jejíž netradiční pojetí skotské a keltské hudby si získává stále více příznivců nejen v České republice, ale i v zahraničí, skupina Dick O´Brass, s moderním pojetím tradiční keltské hudby, a mnoho dalších.

Na taneční scéně se představí taneční skupiny Caledonian Club (jediná česká taneční skupina věnující se výhradně skotským tancům) a Comhlan (nejpopulárnější polská skupina skotských tanců, která má ve svém středu i jednoho z nejlepších kontinentálních tanečníků Highland Dance Tomasze Bascynského). Tyto skupiny tance nejenom předvedou, ale jak se již na skotských hrách Sychrov stalo tradicí, jejich jednodušší verze i naučí. Samozřejmostí skotských her jsou i historické ukázky spojené s přednáškami a představeními, kde vedle keltské vesnice sdružení Infant des Finn z Francie a sdružení Keltoi bude stát tábor povstalců z období jakobitského povstání (18. století) či vojenský tábor skotských jednotek z období 2. světové války.

Hod závažím do výšky - Peter Whitehead (jeden z nejlepších současných skotských závodníků)

Každé dítě ví, že potkat obra je možné pouze v pohádce. Nicméně 4. skotské hry Sychrov jsou výjimkou. Slavný skotský obr Big Rory (výška 3,5 metru) je jedním z nejoriginálnějších skotských "entertainerů", který se svým představením, které vidělo již několik milionů diváků, procestoval prakticky celý svět.

Big Rory však není jediným zpestřením, kterým organizátoři 4. skotských her mysleli na nejmenší návštěvníky. Jsou pro ně připraveny dětské soutěže, jež jsou zjednodušenou verzí soutěží pro dospělé, různé atrakce a zábavy (např. skákací hrad, lukostřelba, Big Mary atd.), loutkové divadlo atp.

4. skotské hry Sychrov se svojí náplní snaží nabídnout netradiční zábavu pro celou rodinu, zábavu, která je nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu naprosto unikátní (v předvečer her, 20. srpna od 20.00 hodin, se navíc v libereckém Babylon Centru koná tradiční skotský ples - výroční reprezentační ples klubu přátel Skotska). O zájmu ze strany návštěvníků svědčí i narůstající návštěvnost, kdy např. v loňském roce festival navštívilo téměř 8.000 návštěvníků. O tom, že se jedná o naprosto výjimečný fenomén, svědčí i zájem nejen českých, ale i zahraničních médií (např. v letošním roce televize BBC bude natáčet krátký dokument o 4. skotských hrách Sychrov).

Výuka skotských tanců pro návštěvníky
autoři: dw , tisková zpráva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.