Signor Gaetano

7. prosinec 2022

Nová nahrávka mexického tenoristy Javiera Camareny s áriemi z oper Gaetana Donizettiho. Hodnocení připravila Helena Havlíková.

(…) Dnes si sice můžeme jen představovat pěvecké mistrovství tenoristů Giovanniho Battisty Rubiniho nebo Domenica Donzelliho, kteří po kastrátech převzali titulní mužské role v italských operách a pro jejichž rozsahy a virtuózní techniku Donizetti psal party svých oper. Dnes Javier Camarena se svým zářivým plným hlasem krásné slunné barvy ve vyrovnaných rejstřících tyto nároky splňuje. Jeho hlas bezpečně a s lehkostí stoupá do výšek, nejen k vyhlášenému tenorovému vysokému „c“, ale až po „es“. K tomu disponuje bravurní technikou, díky níž ovládá virtuózní – akrobatické – aspekty belcanta s hbitými jiskřivými koloraturami, skoky a perlivými ozdobami. A všechnu tuto pěveckou výbavu dává Camarena plně do služeb intenzity výrazu v milostných lyrických rolích i dramatických, ale také odlehčeně komických. (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.